De toekomst van het debuterende Formule 1-team Campos Meta 1 lijkt te zijn veiliggesteld. De Spaanse zakenman José Ramón Carabante moet de renstal van de ondergang redden, maar ondertussen wordt er ook volop gespeculeerd over een mogelijke fusie tussen Campos en het noodlijdende US F1.Het Britse Autosport meldt dat Carabante, die nu al aandeelhouder is van Campos, de volledige zeggenschap krijgt over het team.

De zakenman uit Málaga zou voormalig Spyker-teamchef Colin Kolles en aerodynamica-expert Geoff Willis al hebben aangetrokken. Prioriteit is echter dat autobouwer Dallara betaald wordt. Dallara ontwikkelde voor de Spanjaarden een auto, maar leverde die nooit, omdat Campos de vereiste kosten van acht miljoen euro niet kon betalen.

Formule1.nl-medewerker Dieter Rencken weet daaraan toe te voegen dat Chad Hurley, medeoprichter van YouTube en investeerder in US F1, inmiddels is overgestapt naar Campos. Net als bij Campos, is de toekomst van debutant US F1 uiterst onzeker wegens geldgebrek. Zo was er te weinig geld om de Cosworth-motoren te kunnen betalen. Naar verluidt voelde Hurley de bui al hangen bij de renstal uit Charlotte en vertrok.

Hurley wil bij Campos redden wat er te redden valt en heeft zijn vertrouweling Parris Mullins en voormalig Red Bull-topman Gunther Steiner, onlangs op gesprek gestuurd bij de bestuursvoorzitter van Dallara, Andrea Pontremoli.

Het is nu onduidelijk wat er gaat gebeuren. Het meest waarschijnlijke is een samenvoeging van Campos en US F1 tot één team. De schade blijft dan zo veel mogelijk beperkt. Beide teams hebben tot nu toe immers elk maar één coureur in dienst en Dallara heeft een auto ontwikkeld die min of meer raceklaar is.

Vooralsnog berusten deze geruchten op speculatie. Echter, gisteren hadden Hurley’s afgevaardigde Mullins, Carabante en Felipe McGough, de manager van US F1-coureur José Maria López, volgens Dieter Rencken een ontmoeting met elkaar in Londen. Daarin is ondermeer besproken hoe er in ieder geval één Formule 1-project gered kan worden.

Als het tot een akkoord komt is het rijdersduo in ieder geval bekend: Bruno Senna en López. Laatstgenoemde betaalt daar waarschijnlijk 8 miljoen dollar voor, een kleine 5,9 miljoen euro.

In dat geval komt er een plaats vrij voor een nieuw team. De mogelijke fusie tussen Campos en US F1 biedt nieuwe kansen voor Stefan GP. Zoran Stefanovich en zijn renstal staan paraat om in Bahrein op de grid te staan. De Servische formatie heeft een auto die klaar voor gebruikt is (een van de chassis’ schijnt zelfs al gespoten te zijn) en er zijn sterke geruchten over de komst van Jacques Villeneuve.

De betrokken partijen hebben nog niet gereageerd op de geruchten.

BvdB/LP