Mercedes staat als vanouds bovenaan na de kwalificatie in Abu Dhabi. Lewis Hamilton pakte zijn 83e poleposition, net voor zijn teamgenoot Valtteri Bottas. Sebastian Vettel was de derde man. FORMULE 1 zet de reacties van de top drie op een rij.

Lewis Hamilton was ontzettend blij met zijn 83e poleposition. Hij nam uitgebreid de tijd om het publiek te bedanken, maakte grapjes, en leek ontspannen te zijn nu er niks meer op het spel staat. Dat bleek bijvoorbeeld uit de manier waarop hij reageerde op de vraag van David Coulthard, over wat er met zijn wagen gaat gebeuren na het seizoen. “Dat is vertrouwelijk, als ik dat zeg moet ik je vermoorden… Grapje, hij gaat naar een museum, ik heb er thuis toch geen plek voor!”, aldus een grappende Hamilton.

Hij weet dat hij het niet had kunnen doen zonder zijn team. “Ik ben zo ontzettend dankbaar voor de steun van het team. Het was een emotionele kwalificatie, want het was de laatste keer in deze auto. Ik heb echt een emotionele achtbaan met deze wagen beleefd, ik ben nooit zo betrokken geweest bij een auto als deze. De eerste ronde was niet zo spectaculair, ik had een beetje beweging achteraan. De laatste sector was belangrijk voor mij, daar kon ik het verschil maken. Bottas en Vettel hebben wel zwaar tegenstand geboden.”

Een heel ander gezicht zien we bij zijn teamgenoot Valtteri Bottas. “Natuurlijk mikte ik op de poleposition, ik wilde vorig jaar herhalen. P2 was niet wat wij verwachtten. Ik verloor tijd in bocht 17 en 18, het was lastig om de grip goed te krijgen. Lewis was moeilijk te verslaan, hij deed het gewoon beter”, aldus een teleurgestelde Bottas.

Sebastian Vettel leek tevreden met zijn derde plek. “Ik vond de sessie leuk! In Q1 leek het dicht bij elkaar te liggen. In Q2 was Lewis snel op harde band en in Q3 was ik snel, maar ik was niet beter. Voor morgen heb ik veel vertrouwen, het is een lange race. Mercedes is een goede rivaal geweest, er was veel wederzijds respect. Op de baan is het heel anders dan ernaast, ik heb ervan genoten. Ik kijk uit naar morgen om voor de laatste keer dit jaar de wagen in te gaan.”