Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. Dit zijn de coureurs die tijdens de seizoensfinale in Abu Dhabi in positieve of negatieve zin opvielen.

Top:
Lewis Hamilton, Mercedes. Start: 1, finish: 1. Cijfer: 9.
Hamiltons zege lijkt eigenlijk alleen in gevaar als Mercedes hem vroeg, tijdens de virtual safety car, naar binnen roept voor zijn pitstop. “Ik dacht dat het te vroeg was”, erkent Hamilton later, want hij twijfelde of zijn supersofts het wel tot het eind redden. Over de radio klinkt de soort scepsis die we wel vaker van Hamilton horen als hij niet op kop rijdt, wat vaak ook is wanneer hij gekke dingen aan zijn auto en/of motor begint te voelen. Dat is eigenlijk ook Hamiltons enige zwakte, met de Brit die dit jaar gewoon ijzersterk is geweest en dat ook tijdens het slotnummer in Abu Dhabi is. De race komt hem daar naarmate die vordert ook weer tegemoet. “Precies zoals het team had uitgerekend”, geeft hij als hij na afloop met de winnaarsbokaal in handen staat toe. Het is zijn elfde zege, wat 2018 met 408 punten in absolute cijfers zijn beste seizoen maakt.

Charles Leclerc, Sauber. Start: 8, finish: 7. Cijfer: 9.
‘Best of the rest’
weet Leclerc zowel zaterdag als zondag net niet te worden, maar Ferrari’s kroonprins imponeert wederom in zijn laatste race voor hij naar de Scuderia gaat.
(tekst loopt door onder de foto)

Max Verstappen, Red Bull. Start: 6, finish: 3. Cijfer: 8.
De kwalificatie en start verlopen niet naar wens voor Verstappen, maar daarna komt de race naar hem toe en slaat Verstappen doeltreffend toe voor zijn elfde podiumplek van het jaar.

Subtop:
Stoffel Vandoorne, McLaren. Start: 18, finish: 14. Cijfer: 7.
Zoals altijd in de schaduw van Alonso neemt ook Vandoorne afscheid. Zijn kwalificatie (zes tienden achter Alonso) valt tegen, maar hij rijdt een prima, strijdlustige race.

Nico Hülkenberg, Renault. Start: 10, uitgevallen. Cijfer: 7.
Hülkenberg laat zich zaterdag van zijn beste kant zien, maar onoplettendheid in duel met Grosjean leidt tot een crash met koprol. Gelukkig kan hij ongeschonden weglopen.

Flop:
Valtteri Bottas, Mercedes. Start:2, finish: 5. Cijfer: 5.
Als één coureur aan winterstop toe is, is het Bottas wel. Zijn tweede seizoenshelft is een lange lijdensweg, zijn race in Abu Dhabi ook. “Dit somt mijn jaar ook wel redelijk op”, bromt Bottas na afloop. Net zoals de Fin 2018 nog sterk begon, kwalificeert hij zich prima in Abu Dhabi en doet in de openingsfase goed mee, maar remproblemen, onhandigheid in de duels en een extra pitstop werpen hem ver terug. Bottas zakt naar de vijfde plek, in de race én het WK. Daarnaast is hij de eerste Mercedes-rijder die in het hybridetijdperk geen race heeft gewonnen. Teambaas Toto Wolff laat zelfs zorgwekkend optekenen dat hij hoopt dat Bottas niet “mentaal beschadigd” is. Bottas houdt het er maar bij dat hij er even tussenuit moet. Het klinkt als het beste medicijn: lekker met de vrouw en hond rust pakken in een blokhut in Finland. Resetten, want nog zo’n jaar is dodelijk.

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grand Prix van Abu Dhabi, ligt donderdag 29 november in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.