Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. Dit zijn de coureurs die volgens ons op hun best waren in Bakoe, en de jongens die er minder van bakten.

Top:
Valtteri Bottas, Mercedes. Start: 1, finish: 1. Cijfer: 10.

Bottas houdt wel van circuits met weinig grip en onderstreept dat met pole op zaterdag. In de race buigt of breekt hij noch bij de start, noch als Hamilton de druk op het eind opvoert.
(tekst loopt door onder de foto)

Sergio Pérez, Racing Point. Start: 5, finish: 6. Cijfer: 10.
“Een legende”, noemt Renault-rijder Ricciardo zijn Racing Point-collega Pérez, omdat niemand uit de middenmoot de laatste jaren meer podiumplekken heeft gepakt dan de Mexicaan. Gezien de ontwikkelingsachterstand van Racing Point – de miljoenen van Lawrence Stroll zijn na de overname van Force India te laat gekomen om gelijk bij de seizoensstart om de eretitel van best of the rest mee te dingen – is een podium geen haalbare kaart in Bakoe.

Pérez haalt er met een vijfde plek in de kwalificatie en zesde in de race echter alsnog het best mogelijke resultaat uit. Bij de start perst hij zich zelfs even langs Verstappen, al weet hij dat hij over een race geen vuist kan maken in duel met de Red Bull-rijder. Pérez speelt het daarom slim, managet de bandenslijtage weer eens uitmuntend en richt zijn blik als Verstappen er weer voorbij is al snel op de McLaren-coureurs achter zich, die hij ook achter zich weet te houden. “Een fantastische dag”, noemt Pérez het na afloop, en kijkt dan wel vooruit: in Barcelona komt Racing Point met langverwachte updates. “Ik ben erg benieuwd hoe we het dan doen.”

Max Verstappen, Red Bull. Start: 4, finish: 4. Cijfer: 9.
Het bekende liedje dit jaar: Verstappen doet het maximale, maar de Red Bull blijft de derde auto. Het team is onder de indruk, al vallen zijn banden na de VSC ‘uit het raamwerk’.

Flop:
Charles Leclerc, Ferrari. Start: 8, finish: 5. Cijfer: 5.
Leclerc begint bloedsnel in Bakoe, maar zijn kwalificatiecrash is in zijn eigen woorden ‘stom’. Het veroordeelt hem tot een inhaalrace en strategie die niet loont. Hoe anders had het kunnen zijn.
(tekst loopt door onder de foto)

Robert Kubica, Williams. Start uit pitstraat, finish: 16. Cijfer: 4.
Kubica crasht in de kwalificatie onder druk en hangt zondag – na uit de pit te starten – in bocht twee bijna weer in de muur. De doorrijstraf is zijn schuld niet, maar Russell is sowieso weer te snel.

Daniel Ricciardo, Renault. Start: 10, uitgevallen. Cijfer: 4.
Begint Ricciardo eindelijk een beetje het goede gevoel te krijgen achter het stuur van zijn Renault en zijn stempel langzaamaan op het teamduel met Hülkenberg te drukken met weer een prima kwalificatie, maakt hij een domme fout van jewelste in de race. De Aussie staat bekend om zijn assertieve inhaalacties, maar overspeelt zijn hand met een actie van te ver terug op Kvyat. Brokken blijven in eerste instantie uit, maar als ze in de uitloopzone staan en Ricciardo zijn Renault in z’n achteruit gooit, botst hij alsnog tegen Kvyat aan. Het blijkt meer dan blikschade en betekent voor allebei einde race – en voor Ricciardo een gridstraf van drie plekken voor in Spanje.

“Mijn schuld, een domme fout”, steekt Ricciardo zijn hand op. Hij biedt terecht zijn excuses aan het team aan, want geeft toe: “We hadden waarschijnlijk punten kunnen pakken.” Die waren zeer welkom geweest bij Renault, dat dat dit jaar pas twee keer heeft gedaan. Veel hoop is nu gevestigd op een update voor Barcelona.

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grand Prix van Azerbeidzjan, ligt donderdag 2 mei in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.