Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. Dit zijn de coureurs die tijdens het weekend op het Italiaanse Monza in positieve of negatieve zin opvielen.

Bottas, Hamilton en Mercedes vierden de overwinning als een echte teamzege.

Top:
Lewis Hamilton, Mercedes. Start: 3, finish: 1. Cijfer: 9.
Mercedes kijkt in Monza in de kwalificatie tegen een achterstand op Ferrari aan, maar Hamilton maakt er toch nog een geweldig gevecht van. Dat vindt hijzelf ook, al wordt dat nu ook wel gestaafd door het feit dat Bottas – die er dit jaar doorgaans toch dichtbij zit op zaterdag – meer dan drie tienden achter zijn teamgenoot eindigt. In de race toont Hamilton zijn gogme door de Ferrari’s slim te slipstreamen en gelijk zodra hij een kans ziet Vettel te verschalken. Er is daarbij licht contact, maar de wedstrijdleiding doet het af als race-incident en zo ziet Hamilton het ook. De Brit wordt daarna goed geholpen door Mercedes’s rekenmeesters aan de pitmuur en Bottas die Räikkönen, na de pitstops, vooraan opvangt. Als het later tussen Räikkönen en Hamilton gaat in duel om de zege, klaart Hamilton de klus knap buitenom, met woord van dank aan Räikkönen die hem laat leven en ‘heel fair’ was.

Kimi Räikkönen, Ferrari. Start: 1, finish: 2. Cijfer: 9.
Hoewel hevig gespeculeerd wordt over zijn Ferrari-toekomst, houdt Räikkönen zijn hoofd koel en pakt pole. In de race is zijn strategie niet ideaal en zet Mercedes Ferrari en de Fin schaakmat.

Subtop:
Lance Stroll, Williams. Start: 10, finish: 9. Cijfer: 8.
De zo bekritiseerde Canadees gaat net als vorig jaar gewoon lekker op Monza. Hij pakt Williams’ eerste Q3-plekje van het jaar en zijn tweede puntenfinish van het seizoen.

Sebastian Vettel, Ferrari. Start: 2, finish: 4. Cijfer: 6.
Na een rommelige kwalificatie vergooit Vettel zijn kans op de zege door in de eerste ronde koppig voet bij stuk te houden in duel met Hamilton. Hij komt nog goed terug, maar het kwaad is geschied.

Vettel vergooide zijn kans op de zege al in de eerste ronde.

Flop:
Brendon Hartley, Toro Rosso. Start: 16, uitgevallen. Cijfer: 5.
Hartley’s race is al na een paar honderd meter voorbij. Veel kan hij daar niet aan doen, al is het wel terug te leiden tot een foutje in Q1 dat hem tot de achterhoede heeft veroordeeld.

Hartley’s race zat er na een paar honderd meter op.

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grands Prix van België en Italië, ligt donderdag 6 september in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.