Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. In het Russische Sotsji liet best of the rest Carlos Sainz zich van zijn beste kant zien, terwijl ook winnaar Lewis Hamilton sterk voor de dag kwam. Voor het Alfa Romeo-duo waren het intussen dagen om snel te vergeten.

Top:
Carlos Sainz, McLaren. Start: 5, finish: 6. Cijfer: 10
Smooth operator
: Carlos Sainz mag het graag zingen na weer een knappe puntenfinish, maar in Sotsji laat hij het na. En dat terwijl het ditmaal zeker van toepassing is. Hij is op geen fout te betrappen en finisht voor de vierde keer dit seizoen als best of the rest achter de coureurs van de drie topteams. Al doende trekt Sainz de leidersrol binnen McLaren ook steeds meer naar zich toe in deze fase van het seizoen. Hij laat zijn ervaring met name in de races steeds meer tellen in vergelijking met zijn teamgenoot Lando Norris, debutant dit seizoen.

Bij de Grand Prix van Rusland schiet Sainz als een raket van zijn plek. Hij weet zowel in de duels in de openingsronde als daarna, als onder meer de veel snellere Red Bulls voorbijkomen, uit de problemen te blijven. “Geen makkelijk weekend, maar we zijn toch weer best of the rest geworden”, onderstreept Sainz het belang van zijn sterke optreden, want McLaren is wéér uitgelopen op Renault in de strijd om de vierde plek bij de constructeurs.
(tekst loopt door onder de foto)

Lewis Hamilton, Mercedes. Start: 2, finish: 1. Cijfer: 9
Zelfs zonder de beste auto weet Hamilton nog te winnen. Met wat geluk, maar hij onderstreept zijn klasse door zichzelf in de positie te brengen de kansen die hij krijgt met beide handen te grijpen.

Subtop:
Sergio Pérez, Racing Point. Start: 11, finish: 7. Cijfer: 8
Racing Point komt in Rusland tekort om zich in de strijd om de officieuze titel van best of the rest te mengen, maar Pérez maakt het nog spannend en voert achter Sainz wel de rest van de rest aan.

Alexander Albon, Red Bull. Start vanuit de pits, finish: 5. Cijfer: 7
Een 5 voor zijn kwalificatie, een 9 voor zijn race, dus gemiddeld een 7. Albon maakt het zichzelf moeilijk met een slordige crash in Q1, maar toont veerkracht en racecraft na een start uit de pitstraat.

Flop:
Kimi Räikkönen, Alfa Romeo. Start: 15, finish: 13. Cijfer: 4
Antwoorden: die wil Kimi Räikkönen van Alfa Romeo na wat hij betitelt als de “vierde nachtmerrie van een race op rij”. De normaal zo zwijgzame Räikkönen steekt zijn onvrede niet onder stoelen of banken, want het loopt niet bij het Zwitsers-­Italiaanse team en dat kan niet alleen aan hem liggen. Het is waar dat Alfa is afgezakt, maar de meest ervaren coureur op de grid bewijst zichzelf in Rusland tot twee keer toe geen dienst. In de kwalificatie blijft hij in Q1 hangen na een slordige fout, van het soort dat Räikkönen ook bij Ferrari te vaak maakte en maar niet uit zijn systeem lijkt te krijgen, terwijl hij in de race een valse start maakt. Dat komt hem op een drivethroughpenalty te staan, zodat hij niet verder komt dan een toepasselijke dertiende plaats aan de finish.

Van een coureur met zijn ervaring én de bijnaam The Iceman mag je toch verwachten dat hij koeler is en minder fouten maakt. Begin dit seizoen wist Räikkönen juist vaak zijn kansen te maximaliseren, nu moet hij zich erbij neerleggen dat Alfa is teruggezakt en er weer het beste van gaan maken.

Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo. Start: 12, finish: 15. Cijfer: 5
‘Gio’ kwalificeert zich voor Räikkönen, maar is na de start bij een race-incident betrokken. Ongeacht of hem daar
de meeste blaam treft, moet hij gezien zijn onzekere stoeltje bij Alfa Romeo slimmer zijn.

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grands Prix van Singapore en Rusland, ligt donderdag 3 oktober in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.