Toro Rosso en Honda hebben bevestigd vanaf 2018 met elkaar in zee te gaan. Honda benadrukt daarbij nauw samen te gaan werken met Red Bulls opleidingsteam.

Dat Toro Rosso en Honda na maanden van onderhandelen tot een akkoord zijn gekomen, was al ruim een week een publiek geheim. Toro Rosso breekt haar doorlopende deal met haar huidige motorleverancier Renault om vanaf volgend jaar met Honda’s te rijden.

“Iedereen bij Toro Rosso verheugt zich erop vanaf volgend seizoen met Honda samen te werken”, vertelt Toro Rosso-teambaas Franz Tost, die de aanstaande overstap ‘een spannende uitdaging’ noemt. “Hopelijk hebben beide patrijen er veel profijt van.”

Namens Honda meldt kopstuk Takahiro Hachigo dat de Japanse firma ‘veel zin heeft in dit nieuwe hoofdstuk’. Dat nieuwe hoofdstuk begint volgend jaar, nu zeker is dat het boek eind 2017 gesloten wordt wat betreft Honda’s moeizame samenwerking met McLaren.

“Honda en Toro Rosso zullen als één team samenwerken om succesvol te worden”, vervolgt Hachigo, terwijl Honda in het persbericht bevestigt dat Toro Rosso fabriekssteun zal krijgen vanuit Honda’s respectievelijke motordepartementen in Sakura, Japan en het Engelse Milton Keynes.

Red Bull
Toro Rosso’s Honda-deal – die drie jaar loopt – is mogelijk het begin van een uitgebreidere samenwerking tussen het Red Bull-concern en de Japanners, met ook topteam Red Bull Racing dat op termijn wellicht overstapt op Honda-motoren.

Red Bull, dat momenteel onder de TAG Heuer-naam Renaults inzet, zou van Renault te horen hebben gekregen dat het na 2018 aflopende contract wat de Fransen betreft niet wordt verlengd. Red Bull ziet Toro Rosso’s Honda-deal nu als goede mogelijkheid om Honda’s progressie met haar V6 te evalueren.

De afgelopen jaren heeft het daar namelijk aan geschort. Honda keerde in 2015 terug in de Formule 1, met McLaren, maar de afgelopen drie seizoenen bleek de Honda-hybride vermogen te missen en te onbetrouwbaar. McLaren stapt over naar Renault, waarmee het feitelijk ruilt met Toro Rosso.