Een goed begin is het halve werk. Ook als je uit Italië komt. Scuderia Toro Rosso is daarom ongetwijfeld blij dat het goed begon aan het Grand Prix-weekend van Japan.

In de eerste sessie reden Jaime Alguersuari en Sébastien Buemi namelijk de zesde en achtste tijd. ’s Middags werden die ingeruild voor de tiende en elfde positie. Toen was juist Buemi weer sneller dan Alguersuari. De Zwitser was in ieder geval blij met weer eens een vlekkeloze openingsdag.

“Dat is namelijk heel lang geleden. Waarschijnlijk was dit de eerste keer sinds Hongarije dat we geen problemen, ongelukken of regen hadden”, meende Buemi na afloop in Japan. “Daardoor konden we veel werk afronden, hebben we nu een goed beeld van wat de auto hier kan doen en weten we of de nieuwe onderdelen werken.”

“Het is nog te vroeg om te oordelen hoe we er ten opzichte van de rest op staan. Als je vandaag vergelijkt met Singapore, toen we achteraan onze groep stonden, is vandaag alleen Vitaly Petrov sneller. De auto past beter bij dit soort circuits. Ik verwacht dat de teams in kwalificatie dicht bij elkaar zitten maar ik heb vertrouwen in een goed weekend.”

Ook teamgenoot Alguersuari is na vandaag optimistisch. “We hebben goed gewerkt en ik heb het gevoel dat we een stap voorwaarts hebben gemaakt”, aldus de Spanjaard. “Hopelijk kunnen we dat morgen in de kwalificatie bevestigen zodat we zondag op de juiste positie starten om punten te pakken.”

“De auto voelt op dit soort circuits duidelijk beter aan dan op circuits als Singapore. We zijn hier sneller en we kunnen nog beter dan dit. Het ziet er dus veelbelovend uit.”