Max Verstappens team Toro Rosso staat momenteel boven grote broer Red Bull in het WK, maar het verslaan van Red Bull is geen doel op zich: ‘Het behalen van de vijfde plek is het enige dat telt’.

Dat maakt Toro Rosso-teambaas Franz Tost althans duidelijk in interview met Autosport, waarbij hij dus herhaalt dat de vijfde plek in het constructeurskampioenschap het doel is: “Het halen van die doelstelling, is het enige dat telt. Of we Red Bull daarbij wel of niet verslaan, maakt niet uit. Zolang we maar vijfde worden, kan het me niet schelen welke teams we allemaal verslaan.”

Ook waar het de individuele Grands Prix betreft, maakt Tost zich niet druk om de strijd die het Red Bull junior team uitvecht met het grote Red Bull Racing, of welke formatie dan ook. Het enige wat de Oostenrijker belangrijk vindt, is dat Max Verstappen en Carlos Sainz punten scoren voor het team uit Faenza: “Want we hebben de punten hard nodig om de vijfde plek te claimen.”

Key
Volgens James Key, de technisch directeur van Toro Rosso, heeft Red Bulls ‘B-Team’ door de prima optredens in de eerste twee races – waarin Verstappen één keer als zevende finishte en Sainz achtereenvolgens als achtste en negende aan de streep kwam – een duidelijk signaal gegeven dat het niet onrealistisch is om naar de vijfde plek in het WK te streven.

“Ik denk dat veel mensen aan ons twijfelden toen we zeiden wat ons goal was, dus het is fijn dat we hebben laten zien dat het helemaal niet onrealistisch is dat we de vijfde plek nastreven”, zegt Key, die ondanks dat het goed gaat wel aangeeft dat het niet makkelijk zal worden de vijfde plek die Toro Rosso nu al bezet, vast te houden: “Want we moeten het tegen een aantal grote teams opnemen die flink wat middelen hebben.”

“We hadden tijdens de winter echter al het gevoel dat we ons werk goed genoeg hadden gedaan, en dat we dat nu bevestigd hebben gezien, is psychologisch erg belangrijk. Natuurlijk zullen de teams die nu achter ons staan – zoals bijvoorbeeld McLaren – zich nog behoorlijk gaan ontwikkelen, maar wij zitten ook niet stil. We zijn al enige tijd bezig met een fors aantal updates voor tijdens de Europese races”, aldus Key.