Scuderia Toro Rosso vierde op de Hungaroring haar honderdste Grand Prix-deelname en deed dat in stijl door met beide auto’s in de punten te eindigen.

Een dubbele puntenfinish dus voor Toro Rosso, dat Sébastien Buemi als achtste over de streep zag komen en teamgenoot Jaime Alguersuari als tiende zag finishen.

Vooral de prestatie van Buemi springt in het oog, want hij moest de race – wegens een gridstraf – als 23e beginnen. “Dit was één van mijn beste races”, jubelt de Zwitser na afloop. “Een fantastische wedstrijd die ik gelijk goed begon door bij de start een stuk of tien coureurs in te halen en daarna, op een natte baan, een goed ritme te vinden en nog wat tegenstanders te verschalken.”

“Toen het droger was kreeg ik wel wat last van onderstuur, maar ik hield mijn hoofd koel en kon mede door geweldig werk van het team nog wat extra posities goedmaken tijdens mijn pitstops”, vervolgt Buemi, voor wie het tweede kortstondige buitje ook als geroepen kwam: “Daardoor kon ik weer een goed tempo vinden en kwam ik definitief in de punten terecht.”

“Het was echt een spannende race voor me, waarin met name mijn uitremactie op Kamui Kobayashi een hoogtepunt voor me was. Het doet me goed om zo vlak voor de zomerstop vier punten te scoren, zeker omdat onze strategie ook zo goed was uitgedacht”, aldus Buemi.

Teammakker Alguersuari haalde zoals gezegd ook een puntje binnen door als zevende te eindigen. Aangezien hij echter ruim voor Buemi op de startgrid stond en vanaf de zestiende plek mocht vertrekken, had hij op een beter resultaat gehoopt: “De zevende plek was mogelijk geweest”, stelt hij. “Ik maakte echter een pitstop toen het net weer begon te regenen, waardoor ik mijn banden niet op temperatuur kreeg en spinde.”

“Ik gaf het echter niet op en bleef vechten, al verloor ik daarna nóg een plekje doordat ik een aanrijding had met Kobayashi. Dat was jammer, maar dit blijft natuurlijk een goed resultaat voor het team en we gaan zo met een goed gevoel op vakantie.”

Teambaas Franz Tost is ook blij met het goede resultaat tijdens de jubileumrace: “Dit is het best mogelijke cadeau dat we onszelf hadden kunnen geven”, stelt hij.

“Dit is ons beste resultaat van het jaar en de beide coureurs hebben een sterke race gereden, terwijl het team het qua strategie ook geweldig heeft gedaan. Ik wil iedereen van Toro Rosso dan ook feliciteren met dit resultaat.”