Toro Rosso-teambaas Franz Tost is zeer gelukkig met hoe de samenwerking met Honda vooralsnog verloopt. “Alles ligt op schema.”

Honda wordt met ingang van 2018 de motorleverancier van Toro Rosso, maar het team en de Japanse fabrikant werken ter voorbereiding daarop al samen. “Alles ligt op schema”, vertelt Tost in interview met Formula1.com. “We houden om de dag videoconferenties en werken al nauw samen.”

“Ik ben heel happy”, zegt Tost over de switch van Renault – waar het zeker in de slotfase van 2017 een lastige relatie mee had – naar Honda, en het feit dat Toro Rosso straks Honda’s enige partner is. “Het is geweldig om echt de graadmeter voor een motorfabrikant te zijn.”

Volgens Tost zijn de voordelen nu al te merken, terwijl Toro Rosso aan haar nieuwe auto werkt. “Ik zie het bijvoorbeeld bij het ontwerpen van de monocoque, waar we volledig met onze eigen ideeën kunnen komen in plaats van dat we ons aan de plannen van anderen moeten aanpassen.”

Toro Rosso-teambaas Franz Tost.

Een ander voordeel, zo stelt Tost terwijl hij nog even een steek uitdeelt aan de voormalige motorpartner Renault, is dat Toro Rosso er als Honda’s enige klant zeker van kan zijn “over genoeg motoren en onderdelen voor het hele seizoen te beschikken”.

Hoewel het grote Red Bull Racing nog wel aan Renault verbonden is, bestaat er onduidelijkheid over of die samenwerking na 2018 nog toekomst heeft. Tost antwoordt desgevraagd dan ook dat hij er niet aan twijfelt dat Red Bull de samenwerking tussen Toro Rosso en Honda scherp in de gaten houdt.

“Dat weet ik wel zeker, maar wat ze uiteindelijk voor 2019 en daarna doen, is een beslissing voor Red Bull zelf”, zegt Tost, voor wie de ‘wittebroodsweken’ met Honda, zoals ze volgens hem wel genoemd kunnen worden, hoe dan ook ‘nog lang mogen duren’.