*

Tost: ‘Kvyat moet met meer discipline rijden’

Daan de Geus

Daan de Geus

9 augustus 2017 09:02

Tost: ‘Kvyat moet met meer discipline rijden’
Sutton Images

Daniil Kvyat moet zijn emoties beter onder controle houden achter het stuur en met meer discipline rijden. Dat zegt zijn Toro Rosso-teambaas Franz Tost.

Kvyat heeft de meeste strafpunten van alle coureurs op de grid: tien. Bij twaalf punten volgt een schorsing van één race. Dat betekent dat Kvyat tot en met de Grote Prijs van Amerika, eind oktober van dit jaar, in de gevarenzone zit, want pas daarna worden er een aantal punten kwijtgescholden.

Kvyat veroorzaakte in Oostenrijk een startcrash.

De afgelopen tijd is Kvyat betrokken – en bestraft – geweest voor een startcrash in Oostenrijk, een botsing met Toro Rosso-teamgenoot Carlos Sainz in Engeland en het hinderen van Lance Stroll in de kwalificatie voor de Grand Prix van Hongarije.

Volgens Toro Rosso-teambaas Tost doet Kvyat zijn werk over het algemeen echter goed: “Behalve dat hij soms bij de start te ongeduldig is, of anderzijds dus te veel risico neemt”, zegt Tost. “Hij wil succesvol zijn, waardoor hij soms mensen wil inhalen waar dat onmogelijk is. Hij moet daarin meer gedisciplineerd worden.”

“Of het nou door frustratie komt of wat dan ook, je moet je emoties in de auto – en zeker bij de start – onder controle houden. Zodra je emotioneel wordt, maak je namelijk fouten en zijn crashes het gevolg”, weet Tost, die zegt dat het team hier ook veel met Kvyat over spreekt.

Kvyat heeft het niet makkelijk sinds hij begin 2016 werd van Red Bull Racing werd teruggezet naar Toro Rosso.

Voor de rest vindt Tost zoals gezegd namelijk niet dat de Rus het slecht doet. “Hij geeft goede technische feedback en hij is snel, zoals duidelijk te zien is aan zijn rondetijden als hij in de race in zijn eentje rondrijdt. Zijn tijden zijn dan echt competitief.”

In veel punten heeft zich dat, mede door de incidenten en drie uitvalbeurten wegens technische pech, nog niet vertaald. De teller staat dit jaar pas op vier voor Kvyat, terwijl teamgenoot Sainz al 35 punten heeft verzameld.

Mocht Kvyat geschorst (of vervangen) worden, dan is Pierre Gasly de aangewezen persoon om in te stappen. Gasly werd in 2016 kampioen in de GP2 en rijdt nu in de Super Formula. Gasly verklaarde onlangs nog altijd op een zitje te hopen, maar Red Bull is vooralsnog achter Kvyat blijven staan.