Toro Rosso-teambaas Franz Tost denkt dat het niet lang zal duren voor Max Verstappen zijn eerste punten scoort in de Formule 1. De Oostenrijker heeft veel vertrouwen in zijn jonge Nederlandse aanwinst.

Dat maakt de teamchef van Red Bulls opleidingsteam althans duidelijk in interview met Verstappen.nl. “Ik ben er van overtuigd dat, als de auto goed is, Max snel punten gaat scoren in de races. Ik denk niet dat we daar lang op hoeven te wachten”, durft Tost zelfs wel te voorspellen.

Tost, die bij Toro Rosso eerder talenten als Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat onder zijn hoede heeft gehad, gaat er sowieso vanuit dat Verstappen – net als zijn aanstaande teamgenoot Carlos Sainz – goed zal presteren: “Want rij-technisch zijn ze allebei van hoog niveau.”

Zoals duidelijk mag zijn twijfelt Tost er ook niet aan dat Verstappen – die met zijn zeventien jaar de jongste Formule 1-coureur ooit zal worden – de Formule 1 snel onder de knie zal hebben. De vraagtekens die anderen bij de leeftijd van Verstappen hebben gezet, begrijpt hij dan ook niet.

“De nieuwe generatie coureurs heeft een andere voorbereiding gehad en het circuit is de school van Max geweest”, weet Tost, volgens wie deze jongens ‘al jaren race-ervaring hebben’ en bovendien zijn opgegroeid met bolides waarin je continu op het stuur bezig bent om instellingen te veranderen.

Voor Tost en Toro Rosso valt er desondanks nog genoeg te doen om Verstappen klaar te stomen, zo benadrukt hij. De wintertests zijn daar echter uitermate geschikt voor, waarbij Tost er vooral op inzet Verstappen dan lange(re) runs te laten doen en aan de auto en banden te laten wennen.

Verstappen
Verstappen zelf heeft recentelijk ten overstaan van Autosport nog maar eens herhaald zich geen zorgen om te maken om zijn leeftijd en het feit dat hij maar één jaar in de autosport – in de Formule 3 – heeft doorgebracht alvorens de stap naar de Formule 1 te zetten.

“De stap van een kart naar een Formule 3-auto is groter dan die van de Formule 3 naar Formule 1, want dat zijn auto’s die redelijk met elkaar te vergelijken zijn”, haalt hij aan. “Een Formule 3-auto heeft natuurlijk minder downforce en vermogen, maar de manier van rijden is niet heel anders.”

Verstappen kan bovendien bij vader Jos – goed voor 106 Grands Prix in acht seizoenen Formule 1 – aankloppen voor advies. “Hij heeft me altijd goed voorbereid op elke volgende stap en we hebben een geweldige relatie, dus mijn positie is niet te vergelijken met die van mijn leeftijdsgenoten.”

De in België geboren Verstappen denkt tot slot dat hij bij Toro Rosso in ‘een goede omgeving’ zit, aangezien het ‘echt een opleidingsteam is’. Ook dat helpt zeker mee, verwacht Verstappen, volgens wie zijn uitgangspositie dan ook totaal anders is dan die van zijn vader in diens debuutjaar 1994.