Volgens de vorige week door Caterham op straat gezette Jarno Trulli heeft hij eerder in zijn loopbaan, toen hij nog voor Toyota uitkwam, de mogelijkheid afgewezen om voor Ferrari te rijden.

 

Voor Ferrari racen is voor elke coureur – en met name voor een Italiaan zoals Trulli – natuurlijk een grote eer, maar toch bedankte de coureur uit Pescara daarvoor, zo vertelt hij aan Autosprint: “Jean Todt bood me een plek bij Ferrari aan, maar ik had net een nieuw contract bij Toyota getekend en ik ben mijn contracten altijd nagekomen, dus ik moest het aanbod afslaan.”

 

“Ik kan verder niet verklappen wanneer het precies was, behalve dat het dus was toen ik voor Toyota uitkwam en het daar goed deed”, vervolgt Trulli, die eind 2004 voor twee races bij het Japanse team instapte en vervolgens van 2005 tot en met 2009 voor de renstal reed.

 

Met name in 2005 deed Trulli het goed bij Toyota, door 43 punten te pakken en als zevende in het WK te eindigen. Todt zat destijds ook nog bij Ferrari en 2005 was tevens het laatste jaar dat Rubens Barrichello voor het Italiaanse team reed, alvorens Felipe Massa in 2006 zijn stoeltje overnam. Hoewel Trulli het dus niet bevestigt, is het aannemelijk dat dit zich in 2005 afspeelde.

 

Hoewel hij zich toendertijd dus verplicht voelde het aanbod van Todt af te slaan, voelde Trulli zich wel vereerd dat hij gevraagd was: “Ik vond het jammer en ben Jean erg dankbaar dat hij – als één van de absolute topmanagers – me überhaupt had gevraagd. Ik ben hem ook dankbaar dat hij nadat ik ‘nee’ had gezegd verder altijd vriendelijk en behulpzaam is gebleven.”

 

“Ongeacht dat het dus niet zo heeft mogen zijn, voelde ik me ten tijde van het aanbod wel eventjes Ferrari-coureur”, zegt Trulli, die verder mededeelt dat sinds hij zonder Formule 1-zitje zit al ‘verrassend veel aanbiedingen’ heeft gekregen.

 

De 37-jarige coureur zegt in principe overal voor open staan, zolang het maar om interesse uit een serieus kampioenschap gaat en hij geen geld hoeft mee te nemen. Beslissingen heeft hij echter nog niet gemaakt.

 

Eén van de mogelijkheden is om zijn loopbaan in de endurance-racerij te vervolgen. Niet geheel toevallig heeft Toyota voor komend seizoen een Le Mans-project uit de grond gestampt, en Trulli erkent dat hij graag weer voor het merk zou uitkomen: “Ik heb het gevoel dat Toyota en ik nog niet klaar zijn met elkaar. In de Formule 1 is het me niet gelukt een race voor ze te winnen, dus het zou mooi zijn om ze in een ander kampioenschap alsnog een zege te schenken.”