“2011 was een seizoen waarin ik veel heb geleden”, treurt Jarno Trulli na afloop nog na, waarna hij zijn best doet met een positievere blik naar 2012 te kijken: “Hopelijk gaat het dan beter.”

 

Trulli heeft een lastig seizoen achter de rug, waarin zijn teamgenoot Heikki Kovalainen hem in de regel te snel af was en hij bovendien weinig plezier had achter het stuur van de Lotus T128. In de cockpit van de T128 had de Italiaan het namelijk nogal aan de stok met een nukkig stuurbekrachtigingssysteem, dat hem niet de feedback gaf waar hij met zijn ‘gevoelige’ rijstijl zoveel behoefte aan heeft.

 

“Ik heb dit jaar veel geleden”, vat hij zijn seizoen in gesprek met het Finse Turun Sanomat dan ook samen. “Ik heb keihard gewerkt, maar uit mijn resultaten is dat maar amper gebleken”, stelt de Italiaan, voor wie bijvoorbeeld het kwalificatieduel met Kovalainen al met twee tegen zestien verloren ging.

 

“Mijn enige troost is dat ik voor mijn team de beste resultaten in de race heb behaald”, vervolgt Trulli, die ondanks dat zijn Finse teammakker doorgaans zowel zaterdag als zondag voor hem rondreed wel boven Kovalainen in het WK is geëindigd door twee dertiende plaatsen tegenover de ene dertiende plek van zijn teamgenoot te zetten.

 

Voor volgend jaar hoopt Trulli – als Lotus als Caterham verdergaat – uiteraard op betere tijden, hoewel hij ook realistisch placht te blijven: “Ik hoop dat de zon wat meer op Caterham schijnt. We hebben goede hoop en mooie plannen voor volgend, maar aan het eind gaat het erom wat je op de baan laat zien en telt alleen de waarheid die de klok je toont.”

 

De 37-jarige Trulli benadrukt tot slot dat hij nog niet gereed is om met Formule 1-pensioen te gaan, al erkent hij dat hij een paar jaar geleden wel heeft overwogen dat te doen: “Toen Toyota eind 2009 met de Formule 1 stopte, heb ik erover nagedacht in een andere klasse aan de slag te gaan, maar toen kwam Lotus langs met een project dat me interesseerde en waar ik ook nu nog in geloof.”