Het TT Circuit in Assen is door de FIA qua lay-out geschikt bevonden om de Formule 1 te verwelkomen. Dat heeft de circuitorganisatie bevestigd.

Het gaat daarbij om zowel de lay-out als breedte van de baan. De internationale autosportbond FIA heeft aan de hand van simulaties vastgesteld dat deze geschikt zijn.

De FIA gaat begin 2018 verder onderzoek doen om vast te stellen of het circuit gebruikt kan worden om eventueel een Grand Prix te organiseren.

“We zijn er nog niet, maar de eerste berichten zijn zeker hoopvol”, vertelt Arjan Bos, voorzitter van de TT, aan RTL Nieuws. Het vervolgonderzoek ziet hij “met spanning, maar ook vertrouwen” tegemoet.

“Het zou fantastisch zijn als wij de Formule 1 terug kunnen halen naar Nederland”, zegt Bos, wiens circuit natuurlijk op concurrentie kan rekenen van het circuit van Zandvoort.

Na een haalbaarheidsonderzoek, op initiatief van het circuit en de gemeente, werd geconstateerd dat een Grand Prix in Zandvoort ‘haalbaar’ is. Wel is er dan nog flink wat werk te doen.

‘Belangrijke tussenstap’
Voor Assen is de volgende stap dus de volgende FIA-keuring, die in dat geval ter plaatse zal worden uitgevoerd. “We moeten nu wachten op die bevindingen”, vertelt Bos het ANP.

Het goedkeuren van de lay-out is hoe dan ook “een belangrijke tussenstap”. Qua infrastructuur zit het wel goed, vertelde Bos Formule 1 recentelijk. “Facilitair zijn wij hét circuit van Nederland.”

Financieel is voor Assen de vraag of er veel geïnvesteerd moet worden of niet. Volgens Bos is er interesse uit het bedrijfsleven, maar moet het investeringsplaatje wel realistisch zijn.

‘Quick fixes’
Renault-coureur Nico Hülkenberg gaf afgelopen zomer nog een demo in Assen. Hij vertelde Formule 1 onlangs dat hij eerder een Grand Prix in Assen dan Zandvoort voor zich ziet.

“Ik denk dat Zandvoort meer werk nodig heeft. Daar moet meer gemoderniseerd worden. Assen is met een paar relatief eenvoudigere quick fixes in een Formule 1-circuit te veranderen”, aldus Hülkenberg.