De hoop om met een goede sprintrace de hoofdrace van zaterdag te doen vergeten, werd al bij de start de grond in geboord. Giedo van der Garde kwam er met een twintigste plaats ook vandaag niet aan te pas.

Gestart als achttiende werd hij bij de start aangetikt. “Ik kwam goed weg, maar dat werd dus al snel teniet gedaan. Daarna raakte ik iemand licht met mijn voorvleugel waardoor er een onderdeel via mijn helm de achtervleugel raakte.”

Van der Garde had het gevoel zonder achtervleugel te rijden. “Het ging voor geen meter meer. Na de race zag ik dat die vleugel helemaal versplinterd was. Ik reed dus als veldvulling mee.”

De Nederlander moest zodoende genoegen nemen met een twintigste plaats. “Het team heeft dit weekend flink naast de pot gepist. Het is belangrijk voor Monza de knop om te zetten. Daar moeten we nog één keer knallen. Ook met het oog op het kampioenschap.”

Fransman Romain Grosjean won zaterdag al de titel, maar de strijd om de tweede plaats is nog ongekend spannend. Door zijn tweede plaats in zowel de hoofd-  als de sprintrace is Jules Bianchi de Nederlander op 1 punt genaderd in het klassement.