De overtuiging van Jules Bianchi’s vader Phillipe dat het nog goed komt met zijn zoon, die negen maanden geleden vreselijk crashte in Suzuka en sindsdien in coma ligt, neemt steeds verder af.

Bianchi schoot in de verregende Grand Prix van Japan van 2014 van de baan en raakte daarbij met hoge snelheid een takelvoertuig. Bianchi’s Marussia-bolide klapte op de kraan en schoof er half onder, waarbij de jonge Fransman zwaar hoofdletsel opliep.

Bianchi lag aanvankelijk in het ziekenhuis in Japan, maar werd daarna overgebracht naar het Franse Nice. Zijn toestand is in de negen maanden sinds het ongeluk echter amper verbeterd, vertelt vader Phillipe Bianchi aan France Info, waardoor hij ‘minder positief is’ dan een paar maanden geleden.

“Elke dag is een marteling. Het is ondraaglijk”, vertelt vader Phillipe. “We hebben soms het gevoel dat we hier gek van worden en voor mij persoonlijk is deze situatie ook erger dan als Jules was overleden. We kunnen nu immers niets voor hem doen.”

“De tijd verstrijkt en ik ben nu minder positief dan twee of drie maanden na de crash, toen we nog echt op verbetering van zijn situatie konden hopen”, zegt Bianchi’s vader, die vindt dat ‘je op een gegeven moment realistisch moet zijn en inzien hoe ernstig de situatie is’.

Wat Phillipe Bianchi verder nog vertelt, is dat zelfs als zijn zoon wakker zou worden, dit voor een hele ingewikkelde situatie zou zorgen: “Want dan zou hij waarschijnlijk zeer beperkt zijn in wat hij kan, en dat is waarschijnlijk niet wat hij zou willen.”

“We hebben het er na het ongeluk van Michael Schumacher nog over gehad. Jules zei toen dat als hij net zo’n ongeluk zou hebben, het er zelfs al heel moeilijk mee zou hebben als hij alleen maar niet meer zou kunnen racen, want racen was zijn leven.”