GP2-kampioen Davide Valsecchi neemt volgend jaar de rol van test- en reserverijder bij het team van Lotus over van Jérôme d’Ambrosio. Dat bericht Turun Sanomat.

Valsecchi, zo haalt de Finse publicatie nog even fijntjes aan, wordt zodoende de tweede coureur die er na het behalen van de GP2-kroon niet in slaagt een racezitje in de Formule 1 te verkrijgen, nadat zijn landgenoot Giorgio Pantano dat na het in de wacht slepen van de GP2-titel van 2008 ook niet was gelukt om door te stoten.

De aanstaande aanstelling van de 25-jarige Italiaan, die er in zijn vijfde jaar in de GP2 in slaagde met een voorsprong van 25 punten op Luiz Razia de titel te grijpen, komt niet geheel als een verrassing: Valsecchi kwam afgelopen november namelijk ook al een dag voor Lotus in actie tijdens de Young Driver Test in Abu Dhabi.

Dat een racezitje voor 2013 er niet in zit, is iets wat Valsecchi zelf recentelijk in gesprek met Italiaracing al onderkende. “Ik had gedacht genoeg financiële steun te krijgen om een racezitje te claimen, maar het is allemaal helaas niet goed op zijn plek gevallen.”

“Op het moment is mijn beste mogelijkheid dan ook om testrijder te worden en Lotus is daarbij geen slechte keus”, zo sprak hij een week of wat geleden. “Lotus is namelijk wel het vierde beste team ter wereld.”

De komst van Valsecchi gaat volgens de informatie van Turun Sanomat ten koste van de Belg d’Ambrosio. Hij kwam na het seizoen 2011, waarin hij voor Virgin/Marussia had geracet, zonder stoeltje te zitten en koos in 2012 zodoende voor een functie als reserve bij Lotus.

D’Ambrosio mocht in 2012 tijdens één raceweekend in actie komen. Vaste coureur Romain Grosjean was namelijk geschorst voor de Grand Prix van Italië, waarvoor d’Ambrosio zich als vervanger vervolgens als vijftiende kwalificeerde en waarin hij als dertiende eindigde.

Helemaal zeker is het overigens nog niet dat d’Ambrosio’s tijd bij Lotus erop zit: hij wordt namelijk gemanaged door het Gravity Management van teambaas Eric Boullier en het is bovendien niet ongewoon voor een team om meer dan één reserve in dienst te hebben.