Giedo van der Garde had goede hoop in België sterk voor de dag te komen. Met een elfde startplaats is daar weinig van terecht gekomen.

Barwa Addax heeft tijdens het zomerreces Van der Garde’s auto grondig onder de loep genomen. Daarbij ontdekte het team een probleem in de bekabeling wat de oorzaak was van de problemen in Duitsland en Hongarije. Met dat euvel verholpen, rekende Van der Garde op een goed resultaat.

De kwalificatie verloopt echter niet volgens plan. Op zijn eerste set banden zit hij er nog best goed bij met de zesde tijd, maar eenmaal op zijn tweede set gaat het mis. “De eerste run ging vrij goed, ik had alleen last van overstuur. Op basis daarvan heeft het team besloten de bandenspanning aan te passen en daar is het mis gegaan”, verklaart hij tegenover Formule.nl.

Waar teammaat Charles Pic een derde tijd neerzette (Vietoris start van pole), moest onze landgenoot genoegen nemen met de elfde startplaats. “Ik had totaal geen grip meer. In mijn snelle ronde zat het ook niet mee qua verkeer, maar het is duidelijk dat het team hier met de banden de mist in is gegaan.”

Logischerwijs baalt de Nederlander. “Grosjean start als achtste daar had ik van moeten profiteren. We hadden een kleine slag moeten slaan. Dit is dramatisch.” Geheel kansloos is Van der Garde natuurlijk niet. Hij is dit seizoen al eerder vanuit een uitzichtloze situatie naar het podium gereden. “Natuurlijk is die mogelijkheid er nog steeds, maar het zou fijn zijn als ik weer eens vooraan zou kunnen starten.”