Giedo van der Garde bleef vandaag in de eerste training goed in de buurt van Vitaly Petrov. De Caterham-coureurs bleven binnen twee tienden van elkaar. Van der Garde kijkt terug op een goede sessie.

“Ik heb wederom een goede training achter de rug”, zei hij na afloop. “Dit is een technisch circuit maar ik had al snel een goed tempo te pakken. Ik werkte ons programma zonder moeite af. Het was opvallend om te zien hoe snel deze baan verandert. Tijdens mijn eerste run voelde ik al dat de baan elke ronde weer anders was.”

“Ik rij volgende week de eerste training in Abu Dhabi en mag ook twee dagen tijdens de talententest rijden. Het is een circuit dat ik al goed ken. Ik ben blij dat ik meters blijf maken en ben erg blij met de vooruitgang die ik boek met de auto en het team.”

Toch was het een training met een zwart randje voor Van der Garde. “Deze sessie draag ik op aan mijn opa, die deze week is overleden. Hij was altijd erg trots op mij en vertelde altijd dat ik moest genieten als ik achter het stuur zat. Dat is vandaag absoluut gelukt.”

Omdat Van der Garde ’s ochtends in zijn auto zat, moest Heikki Kovalainen in de middag extra aan de bak. “Je wil zo veel mogelijk ronden rijden en dat is ook gelukt”, zegt de Fin over zijn productie van 43 rondjes. “De balans was de hele middag goed. Op ons eerste setje zachte banden had ik in snelle bochten alleen wel wat onderstuur. Het circuit werd steeds sneller dus dat probleem was op een gegeven moment verleden tijd.”

Petrov kijkt met gemengde gevoelens terug. “De eerste training verliep goed. Er was weinig grip maar we hebben veel aerodynamische tests gedaan. Die gaan we straks analyseren. In de tweede sessie kreeg ik te maken met iets dat op een motorprobleem lijkt. Daar gaan de engineers van Renault straks naar kijken. De auto voelde goed aan en we hebben een goede balans gevonden tussen snelheid en slijtage.”