Giedo van der Garde kon vanmorgen uitslapen, aangezien Heikki Kovalainen in de ochtendsessie zijn auto mocht lenen. ’s Middags stond zijn sessie in het teken van bandenevaluatie.

“Ik ben direct op pad gegaan met de harde banden”, vertelt Van der Garde. “Mijn tijden waren goed, maar de tractie was niet geweldig. In de tweede run ging het iets beter en daarna stapten we over op de medium banden.”

Dat leverde echter niet de tijdwinst op waarop Van der Garde had gerekend. “Het was heel vreemd”, zegt hij. “De grip die je zou verwachten van een nieuw setje van de zachtere compound was er niet. Vanavond moeten we de oorzaak daarvan uitzoeken. De lange runs gingen wel goed.”

Kovalainen is behoorlijk tevreden met zijn werk in de ochtendsessie. “Mijn doel is om het team zo veel mogelijk te helpen”, verklaart de Fin. “Dat valt niet mee in zo’n kort tijdsbestek, zeker aangezien het altijd even wennen is aan het speciale aeropakket op een snel circuit als Monza.”

“Ik had een beetje last van onderstuur, maar het grootste probleem was de remstabiliteit”, vervolgt Kovalainen. “En dat is uiteraard een belangrijk punt op deze baan, waar je een paar keer flink in de ankers moet. Tegen het eind van de sessie was het echter zo goed als verholpen.”

Charles Pic reed de hele dag in de andere Caterham en ondervond daarbij geen problemen. “De balans was direct goed en de rest van de eerste sessie ging volgens plan”, aldus de Fransman. “De veranderingen die we tussen de middag doorvoerden, bleken echter een averechts effect te hebben. Maar we hebben veel data verzameld en moeten ons aan de hand daarvan kunnen verbeteren.”