Giedo van der Garde had zijn terugkeer in de Formule 1-paddock ongetwijfeld anders voorgesteld. Maar net als zijn laatste paddockbezoek in Melbourne, ging het op vrijdag opnieuw gepaard met drama.

Nietsvermoedend tweette Giedo van der Garde op vrijdagochtend dat hij onderweg was naar Spa Francorchamps. “On my way to Spa. First time to the F1 paddock since Melbourne. Don’t panic @SauberF1Team, I only got some meetings.”

Nu wil het toeval dat uw verslaggever bij Sauber aan het ontbijt zat toen ze de tweet onder ogen kwam. Benieuwd naar haar reactie liet ik de tweet aan teambaas Monisha Kaltenborn zien. De teambaas kon de grappig bedoelde tweet niet erg waarderen.

Geen pas

Naar verluidt zou ze daarna geprobeerd hebben de pas van Van der Garde geblokkeerd te krijgen. Sport1 en diverse website berichten onterecht dat de Nederlander dankzij haar toedoen de toegang tot de paddock is ontzegd.

Navraag bij de FIA leert ons dat Van der Garde nooit een pas ontvangen heeft. De reden is echter minder smeuïg: hij was gewoon te laat met aanvragen.  Manager Jan Paul te Hoopen bevestigt dat. Ten Hoopen was echter wel in het bezit van een pas, met als gevolg dat Van der Garde zich in de ochtend ophield in de GP2-garage van Racing Engineering. Pas na afloop van de tweede vrije training dook hij op in Formule 1-paddock. Om zijn nek: de pas van Ten Hoopen.

Toto Wolff

Van der Garde: “Het is leuk hier weer te zijn. Ik wil ook graag weer racen. Formule 1 is een gedane zaak, maar wellicht dat erin DTM of WEC iets mogelijk is. Ik heb nu een afspraak met Toto Wolff dus wie weet wat dat oplevert.”