Stoffel Vandoorne heeft een McLaren-zitje op zak voor 2017 en denkt ook dat hij daarmee zijn ‘waarschijnlijk laatste kans’ om de Formule 1 te halen heeft gegrepen.

“Als coureur heb je altijd met tijdsdruk te maken in je carrière en ik wist dat het voor volgend jaar moest gebeuren”, vertelt Vandoorne, wat zijn opstap naar de Formule 1 betreft, aan Formula1.com. “2017 was waarschijnlijk ook gelijk mijn laatste kans om de Formule 1 te halen”, denkt de 24-jarige Belg die de afgelopen twee jaar als test- en reservecoureur van McLaren heeft gefungeerd.

Na het winnen van de GP2-titel in 2015, dacht Vandoorne even in 2016 al Formule 1 te rijden voor McLaren. “Dat gerucht ging, maar het kwam er niet van. Ik was toen, in het begin, best een beetje teleurgesteld.”

“Het was zwaar voor me om nog een jaar te moeten wachten”, erkent Vandoorne, wiens geduld nu – na eerder dit jaar in Bahrein al gedebuteerd te hebben als vervanger van de geblesseerde Fernando Alonso – is beloond. “Een grote opluchting”, vertelt Vandoorne over het moment dat het hoge woord eruit was en hij een 2017-zitje bij McLaren kreeg.

Bang dat het er nooit van zou komen, is Vandoorne echter nooit geweest, antwoordt hij desgevraagd. Of het een geluk bij een ongeluk is dat hij pas in 2017 full-time instapt bij McLaren, dat het in 2015 zo zwaar had en ook in 2016 nog niet vooraan meedoet, wil hij niet zeggen. “Het is moeilijk daar antwoord op te geven. Feit is dat het team flinke vooruitgang maakt, dus we moeten maar zien wat 2017 ons brengt. Maar het is altijd beter om in te stappen op het moment dat een team in de lift zit.”