Stoffel Vandoorne denkt dat hij een goede kans maakt om voor 2017 een racezitje bij McLaren te krijgen. De Belg is nu testrijder van het team.

Vandoorne, de GP2-kampioen van 2015, racet daarnaast in de Japanse Super Formula. Toch heeft hij zijn Grand Prix-debuut al gemaakt. Dat deed hij eerder dit jaar in Bahrein, als vervanger van de gebleseerde Fernando Alonso.

Vandoorne scoorde met een tiende plek gelijk een punt bij zijn debuut, maar Alonso is terug en dat betekent dat Vandoorne weer langs de kant staat, aangezien Jenson Button de tweede McLaren-bolide bestuurt.

Formula One World Championship 2016, Round 5, Spanish Grand Prix, Barcelona, Spain, Friday 13 May 2016 - Stoffel Vandoorne (BEL), third driver, McLaren F1 Team and Jenson Button (GBR), McLaren Honda

Vandoorne (links) met Button.

Met oog op 2017 ziet het echter niet verkeerd uit, verklaart Vandoorne. “Ik weet dat ik een goede kans maak volgend jaar in een McLaren te zitten en dat is ook zeker mijn doel.”

Alonso’s contract met McLaren loopt tot en met eind 2017, maar Buttons aanblijven na 2016 is niet gegarandeerd. De keuze lijkt dan ook tussen Button – de wereldkampioen van 2009 – en Vandoorne te gaan.

Vandoorne hoopt daarbij dat McLaren de knoop snel doorhakt. “Dat is voor iedereen het beste”, denkt de Vlaming die voor zichzelf een deadline in gedachten heeft, maar deze niet met de buitenwereld wil delen.

Mocht het er bij McLaren niet van komen, dan weet Vandoorne dat andere teams ook interesse hebben. “Als het niet lukt met McLaren, moet ik verderkijken. Dat is heel normaal.”

“Racen voor McLaren geniet wel mijn voorkeur, maar uiteindelijk gaat het er om de Formule 1 te halen. Mocht dat er niet van komen met McLaren, dan heb ik er vertrouwen in dat zich elders kansen zullen aandienen.”