McLaren-coureur Stoffel Vandoorne hoopt in 2017 met Red Bulls Max Verstappen te kunnen strijden om overwinningen in de Formule 1. 

De Belg Vandoorne weet dat hij als aanstormend talent ongetwijfeld veel vergeleken zal gaan worden met Verstappen, zo vertelt hij aan het Belgische Sporza. “Dat is normaal, al zijn we helemaal anders”, vertelt de nu 24-jarige coureur, die zich mag opmaken voor zijn eerste volledige Formule 1-seizoen.

Verstappen (19) heeft er inmiddels al twee jaar in de koningsklasse opzitten en volgens Vandoorne verschillen hijzelf en de Red Bull-coureur qua karakter ook zeer. Toch snapt hij de vermoedelijke vergelijkingen wel: “Veel autosportliefhebbers kijken uit naar een duel tussen ons”, weet hij.

“Hopelijk kunnen we samen om overwinningen strijden”, zegt de Vlaming, die niet uitsluit dat volgend jaar met McLaren te kunnen doen: “Waarom niet?”, oppert hij. “Veel zal afhangen van de auto. Waarschijnlijk zal die nog niet goed genoeg zijn, maar we zullen wel stappen vooruit zetten.”

Vandoorne, de GP2-kampioen van 2015, is zoals bekend een stukje ouder dan Verstappen en erkent dat het ‘een lange weg is geweest’ naar de Formule 1, via verder de Formule Renault en Super Formula. “Volgend jaar wordt de droom eindelijk werkelijkheid”, zegt Vandoorne, die voor McLaren zal racen.

“Technisch gezien heeft McLaren – Honda moeilijke seizoenen achter de rug”, erkent hij. “Volgend jaar ziet er echter positief uit”, toont Vandoorne vertrouwen. “Het blijft moeilijk voorspellen. Waarschijnlijk zetten we een grote stap vooruit, dat is ook nodig”, zegt hij zonder te weten of zeges erin zitten.

Voor McLaren reed Vandoorne in 2016 overigens al één Grand Prix, als invaller. “Dat is super verlopen. Nu begint het echte werk”, weet de coureur die in Bahrein een punt scoorde bij zijn debuut. “Ik zal me het hele seizoen moeten bewijzen”, beseft hij. “Hopelijk kunnen we goede resultaten rijden.”

Winnen deed Vandoorne in de opstapklassen genoeg, met zeges in de Formule Renault 2.0, 3.5, GP2 en Super Formula.