*

Vandoorne na Q3-plek: ‘Heel goede sessie’

Vincent Sondermeijer

Vincent Sondermeijer

15 juli 2017 16:33

Vandoorne na Q3-plek: ‘Heel goede sessie’
Sutton Images

Eindelijk mocht Stoffel Vandoorne dan meedoen aan het laatste deel van de kwalificatie. De McLaren-coureur reed de negende tijd en is erg blij.

“Het was een heel goede sessie voor ons, ik ben zeer tevreden”, zegt Vandoorne tegen Ziggo Sport. “Om op een circuit als dit in Q3 te eindigen, is een prachtig resultaat voor ons.” Dankzij de gridstraf van Valtteri Bottas schuift hij zelfs nog een plekje op. De achtste positie op de startgrid die hem dat oplevert, is de beste uit zijn F1-carrière. In Monaco haalde Vandoorne Q3 ook. Toen startte hij die sessie echter niet, omdat hij aan het einde van het tweede kwalificatiedeel gecrasht was.

Deels heeft Vandoorne zijn mooie resultaat te danken aan de lastige baanomstandigheden – de kwalificatie vond plaats op opdrogend asfalt. Dat erkent de Belg. “Ik zei bij de vorige wedstrijden al: wat regen kan ons helpen. In die moeilijke omstandigheden zaten we er constant bij.” Vandoorne tempert de verwachtingen voor de race, waarin hij op jacht gaat naar zijn eerste punten van het seizoen. “We zullen zien. De lange runs waren redelijk oké.”

Bescheiden stunt
In de andere McLaren zorgde Fernando Alonso voor een bescheiden stunt door Q1 als snelste af te sluiten. Dat kreeg de Spanjaard voor elkaar door op het allerlaatste moment nog op slicks de baan op te gaan. De andere coureurs reden tot dan toe allemaal op intermediates.

“We hadden gewoon intermediates kunnen gebruiken. We besloten echter de slicks te gebruiken, als test voor het geval we morgen ook zulke omstandigheden tegenkomen”, zegt Alonso. “Dat heeft prima gewerkt, we weten nu waar we aan toe zijn. Als het morgen opnieuw wisselvallig weer is, kunnen we competitief zijn. Een beetje chaos zou ons helpen.”

En die eerste plek was ook best leuk, zegt Alonso. “Het was een goed moment. Ook voor de fans, want er zijn hier McLaren-supporters die het team net zo graag bovenaan willen zien als wij. Het was nog maar Q1, maar iedereen op de tribune was opgewonden. Leuk om te zien.”