De Belg Stoffel Vandoorne heeft zich op Spa-Francorchamps met een klinkende overwinning in de tweede race van de Formula Renault 3.5 gerevancheerd voor de dertiende plaats die hij in de eerste race behaalde. De Nederlander Nigel Melker eindigde als zesde.

Vandoorne zat er in de kwalificatie voor de race gelijk goed bij door de derde tijd te rijden en nam daarna in de race direct het heft in handen door een bliksemstart te maken en de slecht uit de startblokken gekomen polesitter Kevin Magnussen te verschalken.

De als tweede vertrokken Zwitser Nico Müller kwam er ook langs bij Magnussen en lag bij het uitkomen van La Source aan kop, maar Vandoorne wist hem nog in dezelfde ronde – bij het ingaan van Les Combes – te passeren.

Ondanks een safety car-situatie – naar aanleiding van een botsing in ronde twee waarbij vier coureur uitvielen – en positiewisselingen door pitstops, had Vandoorne de race daarna verder controle. De coureur van Fortec reed na de stops namelijk ‘gewoon’ weer aan kop en wist daarna een voorsprong van zo’n vijf tellen op te bouwen en zijn thuisrace verder onbedreigd op zijn naam te schrijven.

‘Geweldig en bijzonder
“Je thuisrace winnen is altijd bijzonder”, vertelt een gelukkige Vandoorne. “Het voelt dan ook geweldig om hier, terwijl mijn familie erbij is en er zo veel fans op de tribune zetten, de zege te pakken.”

“Ik heb ook echt het gevoel dat ik hier iets heb goedgemaakt”, stelt de Vlaming. “Gisteren was – ook voor het kampioenschap – een slechte dag, maar ik heb vandaag teruggeslagen en dat is heel mooi”, zo lacht de coureur die vandaag tien punten meer pakte dan rivaal Magnussen, die achter Vandoorne en de naar voren gekomen Will Stevens als derde finishte.

Volgens Vandoorne lag ‘de sleutel’ tot de overwinning bij de start en zijn pitstop: “Ik wist Kevin te pakken bij de start en kon daarna door te slipstreamen voorbij aan Nico. Na de safety car kon ik vervolgens pushen tot aan mijn pitstop, die het team perfect uitvoerde. Daarna kon ik verder pushen en de zege binnenhalen.”

Melker
Nigel Melker kende een enerverende race. De coureur van Tech1 verloor een plaatsje bij de start aan Stevens en zag daarna ook António Félix da Costa (de uiteindelijke nummer vier) en Carlos Sainz aan zich voorbij komen.

“We hadden er qua strategie voor gekozen om in het begin met oude achterbanden te rijden en er bij de pitstop nieuwe banden om te doen. De auto was daardoor uit balans en we wisten dat het overleven zou worden in het begin van de race”, verklaart Melker.

Melkers teamgenoot Mikhail Aleshin wist zodoende aan te haken bij Melker en probeerde hem buitenom Les Combes in te halen, maar die poging was gedoemd te mislukken. “Je kunt daar namelijk helemaal niet buitenom inhalen”, zo legt Melker uit. “Ik probeerde het daar gisteren zelf ook, bij Da Costa, maar dat lukte niet en ik gaf het toen ook op.”

Aleshin deed dat niet, en dus ging het mis. “Ik wilde natuurlijk niet met hem crashen, want we zijn teamgenoten, maar ik wist dat zijn actie niet zou lukken”, vertelt Melker.

Door de touché kwamen beide coureurs kortstondig naast de baan terecht. Melker verloor daarbij een plek aan Jazeman Jaafar, terwijl Aleshin schade opliep en later uitviel.

Voor Melker – die nog wel met Aleshin bij de wedstrijdleiding moest komen, maar geen straf kreeg voor zijn rol in het incident – was de strijd echter nog niet gestreden: hij wist zich nog voorbij Jaafar en Sainz te knokken en kwam zo toch nog als zesde over de streep. “Na de stop was de auto weer goed en zat de snelheid er weer in. Ik wist Jaafar en Sainz in te halen op de manier waarop ik dit weekend volgens mij al mijn inhaalacties heb gemaakt: buitenom in de Bus Stop-chicane.”