Stoffel Vandoorne is één van de coureurs waar Renault een oogje op heeft, zo vertelt teambaas Cyril Abiteboul, die de Belg ondanks dat hij het niet makkelijk heeft bij McLaren hoog aanslaat.

Dat maakt Abiteboul duidelijk in gesprek met het Belgische La Dernière Heure. Wat hij in de eerste plaats duidelijk maakt, is dat het niet zo is dat Vandoorne naar Renault gaat – “dat wil ik hier zeker niet zeggen” – maar Renault houdt hem wel in de gaten, vertelt de teambaas. “Hij is iemand die we in overweging nemen wanneer we onze toekomstmogelijkheden bekijken.”

Vandoorne kent geen makkelijke tijd bij McLaren.

Abiteboul is er niet blind voor dat Vandoorne bij McLaren ‘in een lastige omgeving zit’, maar: “Hij is snel, getalenteerd en heeft het goed gedaan in de opstapklassen. Dat is niet iets dat je zomaar allemaal kwijtraakt”, zegt hij, al erkent Abiteboul de situatie van Vandoorne bij McLaren niet van binnen en buiten te kennen: “Maar misschien heeft hij gewoon een nieuwe omgeving nodig om zich te herpakken.”

Volgens Abiteboul kan het niet makkelijk zijn voor Vandoorne om bij McLaren Fernando Alonso als teamgenoot naast zich te hebben. “Zeker gezien de omstandigheden bij McLaren de laatste jaren”, doelt hij op de moeilijke Honda-jaren van het team uit Woking, dat voor dit seizoen op Renault-motoren is overgestapt maar de aansluiting bij de top nog niet heeft hervonden.

Lees ook – Achtergrond: Moet Vandoorne zich zorgen gaan maken om zijn zitje?

Vandoorne zelf vertelde recentelijk aan Sporza dat de start van het huidige seizoen ‘zeker niet is verlopen zoals gewenst’. “McLaren zou een flinke stap voorwaarts zetten. Dat is niet honderd procent gelukt. We staan er beter voor dan vorig jaar, maar moeten nog een grote stap zetten.”

Renault-coureur Hülkenberg en teambaas Abiteboul.

Vandoorne benadrukte verder zichzelf nog altijd als de toekomst van McLaren te zien. Toch lijkt de druk, in elk geval van buitenaf, toe te nemen op de Vlaming. Vandoorne heeft overigens al eerder op de aandacht van Renault mogen rekenen: de vorige teambaas, de inmiddels naar Sauber vertrokken Frédéric Vasseur, was zeer gecharmeerd van hem en hij werd begin 2016 overwogen voor een zitje.

Renault heeft met oog op 2019 overigens al wel aangegeven happy te zijn met het huidige rijdersduo van Nico Hülkenberg en Carlos Sainz. Hülkenberg heeft volgens het Duitse Auto, Motor und Sport een contract dat doorloopt tot en met eind 2019. Sainz is voor dit jaar geleend van Red Bull. Of het hem in 2019 kan houden, is afhankelijk van de energiedrankfabrikant.