Rinus VeeKay is woensdag gepresenteerd als Indycar-coureur voor 2020 bij Ed Carpenter Racing. De negentienjarige Nederlander steekt zijn ambitie daarbij niet onder stoelen of banken. “Ik denk dat ik, met een beetje geluk natuurlijk, wel een overwinning kan pakken.”

VeeKay, die opstap maakt uit de Indy Lights, heeft zijn zinnen ook gelijk al gezet op het rookiekampioenschap, het kampioenschap binnen het kampioenschap dat alleen tussen de nieuwkomers in de klasse gaat. “Daar ga ik voor”, verklaart VeeKay.

De coureur uit Hoofddorp heeft vier jaar geleden bewust zijn zinnen op de Amerikaanse hoofdklasse gezet in plaats van de Formule 1 na te jagen. “Als ik kijk naar de Formule 1 en Indycar en hoe die kampioenschappen in elkaar zitten, denk ik dat de Indycar meer bij me past.”

Waarom? “Gewoon door het racen, het keiharde en dat alle auto’s hetzelfde zijn. Ik wil mee kunnen doen om te winnen. In de Formule 1 moet je daarvoor bij de beste teams zitten, wil je dat bereiken. In Indycar zijn het allemaal dezelfde auto’s en twee verschillende motoren (Honda en Chevrolet, red.) die heel dicht bij elkaar zitten.”

Lees ook: Rinus VeeKay rijdt in 2020 Indycar voor Ed Carpenter Racing

Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout rijdt in 2020 in de Indycar Series.

“Ik denk”, vervolgt hij daarom, “dat ik met – met een beetje geluk, natuurlijk – ook wel een overwinning kan pakken.” Als dat lukt, wordt het de eerste overwinning voor Ed Carpenter Racing (ECR) sinds 2016, toen het op Iowa won met Josef Newgarden.

Newgarden maakte na 2016 de overstap van ECR naar Penske. Inmiddels mag hij zich tweevoudig Indycar-kampioen noemen. Een goed voorbeeld doet volgen, erkent VeeKay. “Newgarden is gewoon een super goede coureur, anders was hij geen twee keer kampioen geworden , maar het laat ook zien dat Carpenter gewoon een hele goede kweekvijver is voor rijders die later misschien wel kampioen kunnen worden.”

“Een carrière zoals Newgarden heeft, dat is ook wel een beetje mijn doel voor de komende jaren. Ik denk dat ik op een goede weg zit en ben benieuwd hoe het allemaal zal gaan.” Het nieuwe Indycar-seizoen begin 15 maart 2020 met de stratenrace in St. Petersburg, Florida.

Als Indycar-coureur zal er ‘meer druk dan ooit’ op hem staan, beseft VeeKay, maar hij kijkt er juist naar uit en is vastbesloten ervan te genieten. “Ik gá er ook van genieten”, klinkt het zonder twijfel van de coureur die in Nederland als uithangbord voor het kampioenschap hoopt fungeren. “Ik hoop dat ik hetzelfde kan doen als Max Verstappen in de Formule 1 en heel Nederland achter me kan krijgen en Indycar in Nederland populairder kan maken.”

In de nieuwste FORMULE 1, nr. 17, staat een uitgebreid met Rinus ‘VeeKay’. FORMULE 1 nr. 17 ligt nu in de winkel.

De hoofdattractie op de Indycar-kalender – en de race die iedereen kent, liefhebber of niet – is natuurlijk de wereldberoemde Indianapolis 500, op 24 mei. “Super gaaf”, verheugt VeeKay zich daar al op. “Het is altijd mijn droom geweest de Indy 500 te rijden.”

“Vorig jaar heb ik natuurlijk een beetje een voorproefje gehad met de Indy Lights op de Indianapolis Motor Speedway. Ik had toen al kippenvel toen ze het volkslied speelden, laat staan hoe het volgend jaar wordt. Ik heb er nog nooit echt over na kunnen denken, want ik ben er nog nooit zo dichtbij geweest. Ik denk dat het heel veel tegelijk voor me wordt, maar ook meteen het beste moment van mijn leven.”

In de nieuwste aflevering van Paddockpraat bespreken we onder meer ons interview met Rinus VeeKay in de nieuwste editie van FORMULE 1 Magazine – en natuurlijk ook de zege van Max Verstappen in de Grand Prix van Brazilië.

(iTunes)