Vanaf komend seizoen is het coureurs niet langer toegestaan om tijdens het seizoen wijzigingen aan het ontwerp van hun helm aan te brengen. Dat meldt Autosport.

De Britse website baseert zich op ‘goed ingewijde bronnen’, die beweren dat de teams, de FIA en Bernie Ecclestone het tijdens de vergadering van de F1 Commission in Genève eens zijn geworden over een dergelijk verbod. De reglementswijziging zou alleen nog goed gekeurd moeten worden door de World Motor Sport Council.

Het beoogde doel van de maatregel laat zich niet moeilijk raden: het bevorderen van de herkenbaarheid van de coureurs. Waar de rijders vroeger hun eigen, unieke helmdesigns hadden die ze gedurende hun loopbaan niet of nauwelijks veranderen, is het de laatste tien jaar gemeengoed geworden om regelmatig wijzigingen aan de kleurstelling van het hoofddeksel aan te brengen. Voor de gemiddelde televisiekijker is het daardoor een stuk lastiger geworden de coureurs aan hun helm te herkennen.

Startnummers

De verplichting van een vast helmontwerp zou niet de eerste stap zijn die de FIA zet om de coureurs te voorzien van een duidelijker – en vanuit marketingoogpunt interessanter – imago. Vorig jaar maakte de Formule 1 al de overstap naar rijdersgebonden startnummers, die de coureurs hun hele carrière met zich meedragen. Zelfs het nummer 1 voor de wereldkampioen is niet meer verplicht: Lewis Hamilton rijdt in 2015 gewoon met zijn eigen nummer 44.

Foto: De helm die Sebastian Vettel vorig jaar bij de Grand Prix van Singapore droeg.