De stoom kwam uit zijn oren na de kwalificatie. Max Verstappen baalt enorm van zijn tiende startplaats nadat hij in Q3 geen temperatuur in zijn banden kreeg.

De lichaamstaal van Max Verstappen is veelzeggend na de kwalificatie. Zowel als hij uit zijn auto stapt als twintig minuten later, wanneer hij het Red Bull Energy Station binnen komt stappen. Woest is hij. Het omkleden duurt ook langer dan normaal. “Ik had hier niet meteen moeten gaan zitten”, zegt Max een kwartiertje later. “Ik ben best wel pissig. In de eerste kwalificatie ging het geweldig en in de tweede merkte ik al dat het lastiger werd om de temperatuur in de banden te krijgen. Ik waarschuwde het team er al voor over de radio.”

In de derde kwalificatie kan Verstappen zijn tijd uit de eerste twee kwalificaties niet herhalen, wat niet gebruikelijk is. De meeste coureurs zetten hun snelste tijd in Q3 neer. De gedroomde vijfde plek lijkt sowieso buiten bereik, maar de zesde plaats van Räikkönen was volgens Verstappen haalbaar geweest. Extra zuur is dat teamgenoot Sainz en Maldonado slechts 1 en 2/100ste van een seconde sneller zijn.

“Het is voor mijn gevoel niet mijn schuld”, legt Verstappen de verantwoordelijkheid bij het team neer. “Hier kun je als rijder weinig aan doen. Je blokkeert eerst een beetje voor, daarna een beetje achter. En als je ook maar iets van de lijn afwijkt dan verlies je tijd. Ik heb alles geprobeerd.”

Zo boos als Verstappen is, zo vastberaden is hij ook voor de zondag. “Ik ben nu zeer teleurgesteld, maar ik ga er morgen alles aan doen om het goed te maken. De vijfde of zesde plaats was mijn doel en dat is het voor de race nog steeds.”