Max Verstappen kijkt tevreden terug op zijn kwalificatie. Op het Micky Mouse-baantje van Hongarije (zoals hij het circuit zelf omschreef) wist hij zich opnieuw in de toptien te kwalificeren. Vóór teamgenoot Carlos Sainz die de race als twaalfde moet starten.

De Nederlander wachtte tot het laatst om een tijd te zetten in Q3. Een gokje, maar een die goed uitpakte. “Ik ben blij met mijn negende tijd, zeker gezien de problemen die ik de laatste vrije training had. Net als gisteren had ik wat problemen met de hoge baantemperatuur. Maar ik wist kalm te blijven en een goede kwalificatieronde te rijden.”

Meer dan de negende plaats zat er volgens Verstappen niet in. “Ik denk dat dit resultaat het maximale is wat we konden doen en ik heb dan ook genoten van deze kwalificatie. Ons doel voor morgen is om punten te scoren en ik ga mijn best doen ervoor te zorgen dat dat ook lukt.”

Geen ritme

Teamgenoot Sainz is minder tevreden met het feit dat hij Verstappen voor zich moet dulden. “Het hele weekend voelde ik me lekker in de auto en zag het er goed uit. Tijdens de kwalificatie veranderden de omstandigheden echter, net als het gevoel in de auto, vooral tijdens het remmen. Daardoor verloor ik mijn referentiekader en lukte het me niet om in een ritme te komen, waardoor ik moeite had een goede ronde neer te zetten.”

Het verbaasde Sainz dat hij zich niet kon plaatsen voor Q3. “Met dit scenario hadden we geen rekening gehouden omdat we wisten dat we de potentie hadden om bij de laatste tien te kwalificeren. We moeten analyseren wat er mis is gegaan en ons focussen op de race. Het is niet de makkelijkste baan om in te halen, maar datzelfde zeiden we ook van Monaco en ook daar wist ik punten te scoren ondanks dat ik uit de pitstraat moest starten. Alles is dus mogelijk morgen.”