Max Verstappen maakte in 2015 niet alleen indruk met een aantal knappe inhaalacties, hij was ook de coureur die over het hele seizoen het meeste inhaalde van allemaal. Dat heeft Pirelli uitgerekend.

De bandenleverancier heeft flink zitten tellen gedurende 2015 en deelt nu mede dat Max Verstappen de coureur is die de meeste van zijn collega’s heeft verschalkt. Verstappen wist in negentien races tijd in totaal 49 keer een andere coureur in te halen.

Een inhaalactie telt daarbij, zo meldt Pirelli, als een tijdens een volwaardige raceronde gemaakte actie waarin een coureur een ander passeert en de gewonnen positie tot en met het einde van de desbetreffende ronde weet vast te houden.

Gewonnen plekken bij de start en in de eerste ronde worden niet tot dit soort ‘race-inhaalacties’ geteld, net zoals iemand op een ronde zetten – of het ongedaan maken van een ronde achterstand – niet telt. Het passeren van een vanwege pech langzaam rondrijdende coureur telt evenmin.

Met zijn totaal van 49 is Verstappen de coureur met de meeste van dit soort ‘race-inhaalacties’ achter zijn naam. Hij was overigens niet de coureur met de meeste inhaalacties in één race, dat was Sebastian Vettel, die tijdens de Grand Prix van Canada dertien andere coureurs inhaalde.

Verstappens Toro Rosso-teamgenoot Carlos Sainz wist overigens ook flink wat collega’s te passeren, te weten 45. Met een totaal van 94 is Toro Rosso daarmee ook het team dat over heel 2015 voor de meeste inhaalacties verantwoordelijk was.

In totaal werden er gedurende het seizoen 509 inhaalacties uitgevoerd. Dat is 127 minder dan in 2014, dat een totaal van 636 inhaalacties telde. Per race waren er in 2015 gemiddeld 26.8 inhaalacties te zien, in 2014 lag dit gemiddelde nog op 33.

Hoewel bij de start gewonnen plekken niet tellen voor het inhaaltotaal, heeft Pirelli dit ook bijgehouden. Volgens de Italiaanse firma was McLaren-coureur Fernando Alonso wat dat betreft de nummer één. Hij won in totaal 28 plekken tijdens de openingsronden.