Zo chagrijnig als Max Verstappen was op de vrijdag, zo opgelucht was de Nederlander na de kwalificatie op zaterdag. Regen zorgde voor een chaotische Q3 op het circuit van Suzuka en Verstappen profiteerde optimaal van de strategische misstappen bij Ferrari. Hij mag zondag achter de beide Mercedessen als derde van start gaan. 

Lees ook: Kwalificatie: Hamilton pakt pole op Suzuka, Vettel strandt op P9

“Ik ben blij met de derde plaats want ik was gisteren niet heel erg blij. Vandaag ging het een stuk beter, hoewel het moeilijk was een goed compromis voor de afstelling te te vinden.” Op de vrijdag worstelde Verstappen al om de juiste hoeveelheid achtervleugel te vinden, dit leidde tot veel gripverlies in de vrije trainingen.

“Het maakte uiteindelijk niet zoveel uit wat we deden, maar de auto zag er in de kwalificatie goed uit. In Q3 namen we de juiste beslissing en daarom staan we op de derde plaats.” Q3 verliep chaotisch toen een buitje plotseling doorzette en teams deed twijfelen: slicks of regenbanden?

www.sutton-images.com

Lees ook: Wie zegt wat: kwalificatie GP Japan

Verstappen nam zelf de beslissing, zo zei hij tegen Ziggo Sport: “Als het hier een beetje geregend heeft, lijkt het alsof het asfalt heel nat is. Toen die Ferrari’s de baan opgingen, zag ik dat het te droog was. Ik zei: ‘Jongens, doe die slicks er maar op!’ Je moet optimaal profiteren als anderen fouten maken.”

Ferrari zal druk gaan zetten
Daarmee wees Verstappen dus naar Ferrari, de Italiaanse renstal stuurde Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen op intermediates naar buiten. Toen bleek dat de slicks op dat moment nog wel de juiste keus was, was het te laat om na een bandenwissel nog een tijd neer te zetten. De regen zette door en Räikkönen en Vettel starten respectievelijk op de vierde en negende plek.

Voor Verstappen staan morgen dus de wagens van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas, Mercedes heerst dit weekend en van een eerlijke strijd kun je nauwelijks spreken. “Ik denk eerlijk gezegd niet dat we in de race het gevecht met Mercedes kunnen aangaan”, aldus Verstappen. “Ik verwacht dat Kimi, die achter mij start, druk zal gaan zetten en dat Sebastian Vettel door het veld komt. Belangrijk is dat we de strategie op orde hebben.”