Max Verstappen rekent er op voorhand niet op Red Bull – en alle aanwezige Nederlandse fans – komend weekend in Oostenrijk op een podiumplek te kunnen trakteren. De Nederlander denkt dat een vierde of vijfde plek normaal gesproken het hoogst haalbare is op de eigen Red Bull Ring.

Vorig jaar won Verstappen de Grote Prijs van Oostenrijk nog, al kreeg hij daarbij wel wat hulp van Mercedes, dat allebei haar coureurs zag uitvallen met technische pech. Verstappen versloeg de Ferrari’s toen wel op eigen kracht, maar behalve dat Mercedes dit jaar dominant is, denkt hij ook dat Red Bull het op de eigen Ring van pech of fouten van Ferrari moet hebben om het podium te halen.

“Het zal wel vierde of vijfde worden, zonder crashes”, voorspelt Verstappen na afloop van de Franse Grand Prix (waarin hij als vierde finishte) in gesprek met de Nederlandse pers.

“Vierde of vijfde, dat ligt eraan of een Ferrari een foutje maakt. Derde? Dan moeten allebei de Ferrari’s een foutje maken. Dat kan altijd, maar we zijn op dit moment gewoon te langzaam. Dat moet je dan accepteren en proberen harder te werken en dingetjes te vinden aan de auto en vooral ook de motor.”

Lees ook: Verstappen: ‘Ik heb alles gegeven wat erin zat’

Honda mist een stapje
De Honda-motor achterin Verstappens Red Bull zit namelijk nog niet op het niveau van de krachtbronnen van de drie andere fabrikanten. “Je ziet gewoon dat Ferrari en Mercedes een stap hebben gemaakt, maar Renault ook. En wij denk ik op dit moment niet, we moeten dus wel aan de slag.” Volgens Verstappen komen er ‘de komende races echter wel zeker dingen aan van Honda’.

Wat Verstappen echter met name opvalt, is dat de Renault-motor – waar Red Bull vorig jaar nog mee reed – dit jaar net als de Ferrari en Mercedes ‘een sterke kwalificatiemode’ heeft die ook in de openingsronde van races gebruikt kan worden. “Daarna moeten ze (Renault en klantenteam McLaren, red.) hem daaruit halen en zijn ze geen bedreiging meer. Maar over één ronde kunnen wij zeker nog beter worden.”

Lees ook: Honda brengt motorupdate met meer power, maar ‘zit nog niet op het niveau’ van Mercedes en Ferrari

‘Niet superieur in de bochten’
Nogmaals vooruitblikkend op de race in Oostenrijk, benadrukt Verstappen daarbij ten overstaan van de internationale media dat het niet alleen aan de motor ligt dat Red Bull er dit jaar minder goed voor staat. “De baan in Oostenrijk heeft nog altijd veel rechte stukken. Er zijn niet vele bochten om terrein goed te maken. Als we er al iets in kunnen goedmaken, want het is niet zo dat we momenteel superieur zijn in de bochten.”