Max Verstappen sluit de derde vrije training voor de Grand Prix van de Verenigde Staten af met een eerste plek. Zowel Nico Rosberg als Lewis Hamilton probeerde de snelste tijd nog te verbeteren, maar beëindigden hun snelste rondes voortijdig.

De Nederlander was één van de eerste coureurs die naar buiten reed om een aantal rondes neer te zetten op de medium-banden. Dat deed hij met de nodige groene verf op zijn auto om de aerodynamische luchtstroom te meten. Tegelijkertijd met teamgenoot Daniel Ricciardo focuste hij zich op een groter aantal rondes.

Verstappen zette al snel de snelste ronde tot dan toe neer, vijf tienden sneller dan Ricciardo, maar Ricciardo dook daar in de daaropvolgende ronde alweer een halve tiende onder. Vervolgens was het Verstappen die zich wist te verbeteren, en daarmee de eerste plek van Daniel Ricciardo weer overnam. Raikkonen kwam ondertussen naar buiten op de supersofts en verbeterde de snelste tijd met vijf tienden.

Aan de langere stints van Verstappen en Ricciardo kwam abrupt een einde toen Pascal Wehrlein zijn Manor in de grindbak zette, en de rode vlag werd gezwaaid. Nadat de groene vlag weer werd gezwaaid met nog 33 minuten te gaan kwam Verstappen wel weer naar buiten op de medium-band, maar keerde aan het einde van zijn eerste ronde ook meteen weer terug naar zijn pitbox.

Met nog een kwartier te gaan liet Verstappen zien dat Red Bull in de Verenigde Staten een team is om rekening mee te houden. Op de supersofts reed hij drie snelste sectortijden, en verbeterde hij de snelste rondetijd van Ricciardo met een kleine drie tienden naar 1:36,766.

In de slotfase van de vrije training waagden zowel Nico Rosberg als Lewis Hamilton nog een poging om de snelste tijd van Verstappen te verbeteren. De sectortijden waren echter in het voordeel van Verstappen. Rosberg en Hamilton besloten in de derde sector allebei om hun ronde niet af te maken, waardoor de snelste ronde van de vrije training in handen bleef van Verstappen.