*

Verstappen: ‘Ik liet genoeg ruimte, maar krijg straf omdat hij tegen me aan rijdt’

Daan de Geus

Daan de Geus

2 september 2018 17:14

Verstappen: ‘Ik liet genoeg ruimte, maar krijg straf omdat hij tegen me aan rijdt’
Sutton Images

Max Verstappen is als derde over de streep gekomen op Monza, maar heeft zijn podiumplek moeten inleveren vanwege een tijdstraf van vijf tellen die hij kreeg na een duel met Valtteri Bottas. De Nederlander werd daardoor als vijfde geklasseerd.

Verstappen reed lang als derde rond op Monza, een positie die hij in handen had gekregen nadat hij Bottas in de eerste bocht verschalkte, en daarna nog een plekje opschoof na een touché tussen Sebastian Vettel en Lewis Hamilton vooraan. Tijdens de eerste helft van de race had Verstappen Mercedes-coureur Bottas pal achter zich, maar de Red Bull-coureur hield alles goed onder controle.

Bottas probeerde het in die fase van de race slechts één keer, in ronde negentien. Van harte ging dat niet: Bottas zat aan de binnenkant en verremde zich iets, met Verstappen die hetzelfde overkwam en de chicane net een beetje afsneed. Dat mocht allemaal, al stelde de wedstrijdleiding wel dat Verstappen dit nog eens mocht doen.

Verstappen bleef zo voor Bottas tot zijn eigen pitstop in ronde 27, terwijl Bottas pas in rondje 36 ging. De Fin zat er toen weer achter, maar had versere banden en dichtte het gat naar Verstappen weer. Na een paar keer kijken ging Bottas er in ronde 43 voor, aan de buitenkant in de eerste chicane. Verstappen liet aanvankelijk ruimte, maar kwam onder het remmen terug de racelijn op, naar Bottas toe.

Volgens de wedstrijdleiding liet Verstappen niet genoeg ruimte voor Bottas, met de twee die elkaar raakten en Bottas die de uitloopzone in schoof. Verstappen was over de radio woedend over de straf van vijf tellen die hij ervoor kreeg: “Ik gaf hem ruimte! Wat een onzin!” Volgens hem deed de wedstrijdleiding ook ‘een geweldige job met het kapotmaken van het racen.”

Na afloop, ten overstaan van Ziggo Sport, stond Verstappen nog steeds achter zijn actie. “Ik gaf Bottas genoeg ruimte. Als hij dan tegen mijn wiel aan rijdt, daar kan ik ook niks aan doen, maar uiteindelijk heb ik daar wel een straf voor gekregen. Je mag onder het remmen ook terug naar links”, legt Verstappen uit. “Als je maar een autobreedte ruimte geeft, en dat deed ik. Maar hij rijdt tegen mijn wiel op.”

Met de straf op zak, liet hij Bottas er ook niet meer langs. “Toen wist ik zeker dat ik hem er niet voorbij ging laten, want als je die straf hebt, weet je al dat je vijfde wordt en heb je niks meer te verliezen.” Wat wel positief was, was het tempo in de race. “Ik ben er blij mee dat ik derde ben gebleven op de baan, en qua snelheid was het gewoon goed, ondanks dat we heel langzaam zijn op het rechte stuk.”

Verstappen wijt het incident aan dat gebrek aan topsnelheid. “Anders kom je niet in die positie”, verklaart hij nader tegen de schrijvende pers. “Het was op het randje, maar je moet hard kunnen racen. Dit soort straffen bij de kleinste touchés is te extreem. Je ziet vaker incidenten waar geen straf wordt uitgedeeld. Ik had ook gas los kunnen laten en de ingecalculeerde vijfde plaats pakken, maar zo ben ik niet.”