Max Verstappen heeft de eerste vrije training in Brazilië afgesloten op een keurige tweede plek. Lewis Hamilton bleef hem slechts een kleine tiende voor, waardoor de indruk wordt gewekt dat de Red Bulls vooralsnog mee kunnen komen met de constructeurskampioen.

Na vijf minuten rolde Verstappen zijn Red Bull naar buiten om aan de installatieronde te beginnen. Hij ervoer de nodige problemen met de koppeling, waardoor het wegrijden met de nodige schokken gebeurde, maar de installatieronde werd zonder verdere problemen afgelegd.

Pas na 25 minuten liet Verstappen zich weer op de baan zien, en reed op de medium band de vijftiende tijd: 1:15,532. Hij bleef echter op het circuit en verbeterde zijn tijd uiteindelijk naar de zesde positie, ruim zeven tienden achter de snelste tijd op dat moment van Lewis Hamilton.

Verstappen bleef zich steeds verder verbeteren. Eerst naar vijf tienden en vervolgens naar ruim twee tienden achter de snelste tijd. Het gebeurde met de nodige overstuur en zoekende naar grip, maar bleek genoeg voor de derde positie, tot Ricciardo langszij kwam en de derde positie van Verstappen overnam.

Met nog zo’n dertig minuten te gaan kwam Verstappen opnieuw naar buiten op de zachte band, en verbeterde meteen de snelste tijd van Lewis Hamilton met maar liefst 1,1 seconde. Daarmee zette hij de snelste tijd van 1:11.991 neer. Die snelste tijd moest hij echter al snel weer inleveren, toen Lewis Hamilton er ruim een tiende onder dook.

De rest van de vrije training bestond voor Verstappen vooral uit het rijden van een langere stint. Hetzelfde gold voor de concurrentie, waardoor de gezette tijden van Hamilton en Verstappen niet meer verbeterd werden.

Het leverde een prima resultaat op voor de Nederlander. Hij moest zijn meerdere erkennen in Lewis Hamilton, maar bleef Nico Rosberg een kleine anderhalve tiende voor. Daniel Ricciardo bleef een kleine vier tienden achter Verstappen, waardoor Verstappen de vrije training als tweede afsloot.