Sinds zijn entree in de Formule 1 heeft Max Verstappen met zijn rijstijl al meerdere keren gezorgd voor veranderingen in het reglement. Zijn tactiek bij de tweede herstart bij de Grand Prix van Brazilië opende de ogen van F1-topman Ross Brawn. “Die gaan we nog eens grondig analyseren, het kan een interessant concept zijn.”

Terwijl de safety car vooruit reed op weg naar de pitsstraat, mocht Max Verstappen als leider van de wedstrijd in de laatste sector het tempo aangeven. De regels werden al aangepast voor dit seizoen: vroeger was het code groen vanaf de ingang pitsstraat. Nu is dat start/finish.

Lees ook: Brawn hard voor ‘schaamteloze Verstappen’: ‘Hij zal het meeste balen na GP Mexico’

Max Verstappen maakte handig gebruik van die regel op een manier die nog niet eerder werd vertoond dit seizoen. Hij stelde de herstart uit tot bijna op start/finish, op deze manier had de concurrentie geen kans om te profiteren van zijn slipstream: “Hij was erg sterk bij die tweede herstart”, schrijft Brawn in zijn column. “Er was geen mogelijkheid om hem met behulp van de slipstream te passeren en alsnog de zege te pakken. Het was een spannende en fascinerende herstart die we nog eens grondig gaan analyseren.”

Door zijn tactiek bij de herstart pakte Max Verstappen al meteen een voorsprong op de rest. Foto: Motorsport Images

“Het veld zat door het lange wachten van Verstappen erg dichtbij elkaar, het zorgde voor een spannend spektakel”, aldus Brawn die dit dus graag vaker zou willen zien bij herstarts. “Het zou heel interessant kunnen zijn om deze omstandigheden in de toekomst opnieuw te creëren door ze in een procedure te vangen. Daar gaan we de komende tijd ongetwijfeld nog eens goed naar kijken.”

Lees ook: Rondje buitenlandse media: ‘Zeges Verstappen nooit zonder drama’ en ‘ramp compleet voor Ferrari’

Nu wer complimenteus
Nog niet zo heel lang geleden, na de Grand Prix van Mexico, was Brawn zeer kritisch op de Nederlander. Deze week is er na de demonstratie op Interlagos alle lof: “Red Bull was het sterkst zondag maar Max was ook in grootse vorm. Hij vertrouwde op zijn engineers en strategisten en leverde een topprestatie. Van zijn drie overwinningen dit jaar was deze één waar Red Bull ook echt het sterkst was. Het lijkt er op dat ze het gat gedicht hebben met hun rivalen. Red Bull-Honda heeft een sterk signaal gegeven voor 2020.”

Luister ook naar onze podcast, elke maandag na de race bespreken wat FORMULE 1 op de plank heeft voor de komende editie. (iTunes)