In een weekend waar het woord ‘prestatieclausule’ veel gebezigd wordt, scoort Max Verstappen zijn beste kwalificatiepositie van het seizoen. Morgen parkeert hij zijn Red Bull op de derde (misschien zelfs tweede) plek van de grid: “Ik keek eigenlijk een beetje op tegen de kwalificatie dit weekend, we komen nog wel snelheid tekort op Ferrari en Mercedes.”

Zoals gezegd, het gaat dit weekend op de Red Bull Ring veel over Verstappens toekomst dit weekend. Er was goed nieuws nodig dus de goede kwalificatie komt dan ook als geroepen voor Red Bull: “Het ziet er goed uit, dit is een fantastisch resultaat”, sprak Verstappen naderhand. “Vooral op deze baan had ik het niet verwacht.”

Lees ook: Kwalificatie: Tweede poleposition voor Charles Leclerc

Een opsteker was ook het feit dat Verstappen een tiende sneller bleek dan Valtteri Bottas. “We hebben enkele updates meegebracht en die lijken erg goed te werken. Ik had eerder niet echt problemen met grip maar over het algemeen is die wel verbeterd.” Morgen start Verstappen, net als Hamilton, op de mediumband: “Het is nog even afwachten of dat een voordeel is, ik heb er niet echt een lange run op kunnen doen.”

Foto: Motorsport Images

Er is nog een kans dat Lewis Hamilton een straf krijgt, de Brit reed in Q1 Kimi Räikkönen in de weg en moet zich nog melden bij de wedstrijdleiding. “Als ze constant zijn, moet hij ook een straf krijgen”, zei Verstappen daarover later bij Ziggo Sport. “Er zijn genoeg jongens geweest dit jaar die bestraft zijn. We zullen zien, dit is wel de eerste kwalificatie waar ik om kan lachen.”

Lees ook: Leclerc: ‘Morgen moeten we de klus klaren’

Wie ook lachten, waren de ruim 20.000 oranje-supporters verspreid over de verschillende Verstappen-tribunes om de Red Bull Ring. “Ik krijg daar echt wel een lach van op mijn gezicht, helaas geen tijdwinst.  Het is een goede motivatie en ik kan niet wachten op morgen.”