Max Verstappen heeft maandagavond tekst en uitleg gegeven over zijn pijnlijke uitvalbeurt in Bakoe. Enorm balen, is de kern van zijn verhaal, al ziet hij ook positieve punten.

Verstappen vertelt in het Ziggo Sport-programma Peptalk dat hij er zondag, direct na de race, ‘even geen zin in had’ zich gelijk bij de cameraploegen op het circuit te melden en verhaal te doen na zijn uitvalbeurt uit – zeker achteraf gezien – zeer kansrijke positie.

“Ik ben nog een halfuurtje op het circuit gebleven om met de engineers door te spreken wat ik van de auto vond qua balans. Daarna ben ik weggegaan. Het leek me wel verstandig”, zegt hij over de beslissing om de uitvalbeurt – zijn vierde dit jaar en derde door technische pech – rustig te verwerken.

Want anders dan als ‘enorm balen’ kan Verstappen dat uitvallen niet omschrijven en dan houdt hij het al netter dan tijdens de race over de boordradio, want Verstappen had het echt even gehad. Wat het nou precies was, is nog onduidelijk: “Maar het was in ieder geval iets met de motor.”

Dat was niet voor de eerste keer dit jaar en zelfs niet de eerste keer tijdens het weekend in Bakoe. “In de kwalificatie moest ik ‘m al terugschroeven. Er is steeds wat. Het is een beetje apart en jammer ook dat ik als enige met een Renault-motor zoveel problemen had, maar het is nou eenmaal zo.”

Verstappen wijt zijn uitvalbeurten aan botte pech. Suggesties over zijn rijstijl en complottheorieën kunnen terug in de kast.

Botte pech, zo meent Verstappen, die weet dat het team er ook zeer mee zit. “Vooral de monteurs, die werken dag en nacht om de auto tiptop in orde te maken. Die balen ook als een stekker als ‘ie uitvalt.” Het voordeel bij dit nadeel is wel dat deze motor nu ‘klaar’ is. “We kunnen er nu een nieuwe in zetten.”

Een ander positief punt, zo stipt Verstappen aan, is het tempo van zijn Red Bull. “We waren positief verrast in Bakoe, absoluut. De auto gaat vooruit, maar ik wil nu wel een keer punten scoren”, benadrukt hij. “Het zit het hele jaar al wel goed qua pure snelheid, maar niet qua punten scoren.”

Hoog tijd om dat te veranderen, vindt Verstappen, die oproept tot beterschap. “Ze verwachten ook van mij dat ik m’n best doe, dus ik verwacht natuurlijk ook van Red Bull en de motor dat alles tiptop is, want dit is wel heel zuur.”

In Bakoe was het daarbij dus duidelijk de motor waar het mis mee ging, en ‘helaas niet’ voor de eerste keer, zo geeft Verstappen aan. De blik gaat nu vooruit, naar Oostenrijk, maar eerst zit Verstappen woensdag in de simulator. Met een grijns: “Daarin kan de motor in elk geval niet kapot gaan.”