*

Verstappen nuanceert kwalificatievoorval: ‘Maar natuurlijk is het balen, want ik had om P3 kunnen vechten’

Daan de Geus

Daan de Geus

13 april 2019 11:29

Verstappen nuanceert kwalificatievoorval: ‘Maar natuurlijk is het balen, want ik had om P3 kunnen vechten’
Red Bull

Direct na de kwalificatie zat het ten overstaan van de camera van Ziggo Sport nog hoog bij Max Verstappen, een klein uurtje later is hij ten overstaan van de Nederlandse pers een stuk milder over het kwalificatievoorval met Sebastian Vettel en de Renaults. En hoopvol voor de race van zondag.

Verstappen werd vlak voor het eind van het opwarmrondje voor zijn ultieme Q3-ronde ingehaald door Ferrari-coureur Vettel en de beide Renaults. Het betekende dat hij zelf niet meer aan een rondje toe kwam. Over de boordradio was hij woedend, de meeste woorden werden weggebliept, dus wat hij nou precies zei: “Nou, dat: bliep-bliep-bliep!”, kan Verstappen er een klein uur later om lachen terwijl hij het journaille te woord staat. “Natuurlijk baal je”, vervolgt hij, “we hadden namelijk om de derde plek kunnen vechten.”

Lees ook: Max Verstappen mist vlag in Q3: ‘Zij verneukten mijn aanloop’

Na het nog eens met het team te hebben doorgelopen, geeft Verstappen ook aan dat het niet alleen door Vettel en de Renaults kwam dat zijn rondje verpest was – Red Bull was namelijk ook laat met de oproep dat hij gas op de plank moest geven om nog op tijd over de streep te komen voor een nieuwe getimede ronde. “Ik hoorde dat pas toen Vettel en de Renaults me voorbij kwamen.” Verstappen verkeerde daarvoor in de veronderstelling dat er tijd genoeg was. “Die andere jongens kregen blijkbaar al eerder de call dat ze haast moesten maken.”

Waar het dan aan lag, het team of dat hij werd ingehaald? “Beide.” Nog snel op het gas gaan nadat hij gepasseerd was, behoorde niet tot de mogelijkheden. “Want je hebt een gat van vier of vijf seconden nodig om zonder last van de dirty air je rondje te doen.” Een ongelukkige samenloop van omstandigheden, met Verstappen die het zijn team niet zwaar aanrekent. “Normaal heb je ook genoeg marge en hoef ik niet te weten hoeveel tijd ik nog heb tot de vlag, dus ze hoeven niet af te tellen voor me, maar hier ging iedereen zo langzaam dat je wat meer op de limiet zat. Zó op de limiet dat iedereen dus maar ging.”

Lees ook: Vettel over actie in outlap: ‘Ik moest iets doen, dus ik versnelde’

In eenzelfde situatie als Vettel, had hij hetzelfde gedaan, zegt Verstappen desgevraagd: “Ja.” Het probleem is gewoon dat ‘iedereen gewoon veel te laat naar buiten ging’, zegt hij. Boos op het team is hij niet. “Natuurlijk niet. Het is gebeurd en jammer, ik sta vijfde in plaats van anders misschien derde.” Harde woorden zijn intern ook niet nodig. “Ik denk dat het vrij duidelijk is (wat mis ging, red.) en ook vrij makkelijk op te lossen. Gewoon bij een volgende keer bij de laatste bochten zeggen: je hebt nog tien, twintig seconden ofzo.”

Dan de race, Verstappen had verwacht dat Ferrari sterker zou zijn in China, maar het is Mercedes dat de toon zet. “Ik weet niet wat bij Ferrari is gebeurd”, zegt hij. “Qua snelheid denk ik dat we alle drie dicht bij elkaar zitten.” Wel ziet Mercedes er ‘heel goed uit, die zijn denk ik moeilijk te verslaan’, erkent hij. Verder wordt het goed de bandenslijtage managen en rekening houden met een eventuele safetycar, die wel eens het verschil tussen een één- of tweestopper kan betekenen.

Lees meer over

Red Bull Verstappen