In de karts reeg Max Verstappen de kampioenschappen aaneen, maar in de Formule 1 streed de Limburger nog nooit voor de wereldtitel. Mocht de kans zich voordoen, dan hoopt Verstappen dat hij er klaar voor is. Maar: “Ik denk dat het nooit honderd procent duidelijk is of iemand er klaar voor is of niet.”

In zijn vier seizoenen in de Formule 1 had Max Verstappen nooit echt zicht op de wereldtitel. Met Red Bull won hij weliswaar meerdere races, maar stond hij nooit hoger dan de vierde positie in het kampioenschap, achter de Ferrari’s en Mercedessen. Met Red Bull-Honda komt Verstappen wellicht eindelijk in de positie om voor de titel te gaan. Bij zo’n titelstrijd komt nog meer druk kijken dan normaal, zoals afgelopen seizoen te zien was bij Sebastian Vettel. Is Max Verstappen er klaar voor als de kans zich voordoet?

Lewis Hamilton werd in zijn debuutjaar (2007) bijna wereldkampioen: hij kwam uiteindelijk twee punten tekort.

“Ik heb nu vier seizoenen achter de rug. Ik denk dat het nooit honderd procent duidelijk is of iemand er klaar voor is of niet”, vertelt Verstappen bij RaceFans.net. Hij maakt daarbij de vergelijking met Lewis Hamilton. Bij diens eerste jaar voor McLaren (2007) deed hij immers meteen mee om de titel. Uiteindelijk werd Hamilton tweede in het WK, één punt achter Kimi Räikkönen. “Als je bijvoorbeeld naar Lewis kijkt: hij vocht meteen om de titel in zijn eerste seizoen. Of je er klaar voor bent, weet je niet zeker. Was hij er klaar voor? Misschien wel, misschien niet.”

Lees ook – Ricciardo: ‘Kan er mee leven als Max in 2019 kampioen wordt met Red Bull’

Dat Verstappen de snelheid heeft om races te winnen, bewees hij al eerder. Het grootste vraagteken blijft de auto: zonder goede auto word je in de Formule 1 geen wereldkampioen. “Maar als je eenmaal die auto hebt, dan ga je er volledig voor, want dat is normaal”, aldus de Nederlander, die daarbij kijkt naar Mercedes. “Je vecht alleen met je teamgenoot, want er zit dan altijd een stukje dominantie in de auto. Op het moment dat je de auto hebt, moet je gewoon zo snel rijden als je kunt. En als je de snelste auto op de grid hebt, dan win je normaal gesproken wel of ben je tweede.”