Door een gridstraf voor Saubers Antonio Giovinazzi schuift Max Verstappen nog een plekje op en begint hij de Grand Prix van China als zestiende.

Verstappen kwalificeerde zich zaterdag als negentiende voor de Grote Prijs, nadat motorproblemen hem flink hadden afgeremd. De Nederlander ‘won’ kort na de kwalificatie echter al twee plaatsjes, vanwege gridstraffen voor Romain Grosjean en Jolyon Palmer.

Verstappen schuift nu nog een plekje op, naar de zestiende gridpositie. Dit omdat Giovinazzi – na zijn crash in Q1 van de kwalificatie – de versnellingsbak van zijn Sauber heeft moeten wisselen.

Een versnellingsbak moet volgens de regels zes aaneengesloten races meegaan, maar aangezien we pas bij race twee zijn, is dat in het geval van Giovinazzi uiteraard niet zo en krijgt hij dus straf. Hij gaat van een oorspronkelijk vijftiende startplek terug naar de achttiende.

Behalve dat Verstappen zo doorschuift naar de zestiende startplek, pakt ook de Vlaming Stoffel Vandoorne een plekje. Hij stond al voor Verstappen, nadat hij zich als zestiende had gekwalificeerd, maar wordt nu dus vijftiende, voor Verstappen en Esteban Ocon, die ook een plekje wint.

Giovinazzi staat vervolgens dus op de achttiende plek, voor Grosjean en Palmer, die achteraan blijven.