Alle drie hebben ze een lange historie met de Oostenrijkse talentenjager, alle drie hebben ze hun carrière te danken aan Red Bull-topman Helmut Marko. Dat ging bij de één soepeler dan bij de ander maar Max Verstappen, Sebastian Vettel en Daniil Kvyat namen na de Duitse Grand Prix uitgebreid de tijd om Marko met mooie woorden te eren.

Sebastian Vettel was jarenlang het troetelkind van Marko, samen wonnen ze vier wereld- en constructeurstitels bij Red Bull tot Vettel zijn heil zocht bij Ferrari. “Hij belt me dus niet meer zo vaak als vroeger. Dat deed hij altijd in de ochtenduren: ‘Hoe gaat het!?’ Nee dat mis ik niet”, grijnst Vettel.

“Hij heeft echt een neus voor talent, dat ziet hij snel bij jonge coureurs. Hij is hard, heel direct. Daar leer je mee omgaan, ik zal hem altijd dankbaar zijn voor zijn steun door de jaren heen. Dat zal het hetzelfde zijn voor Max en Daniil. We hebben altijd contact gehouden en ik waardeer hem nu als een echte vriend.”

Lees ook: Zegevierende Verstappen: ‘Het gaat erom dat je geen fouten maakt’

Foto: Motorsport Images

‘No nonsense, zoals mijn vader’
“Mij belt hij wel elke dag, haha!”, lacht Max Verstappen. “Maar hij heeft natuurlijk de gok genomen om mij op jonge leeftijd bij Toro Rosso een kans te geven. Helmut is een echte racer en hij heeft op zijn leeftijd nog altijd een goed oog voor wat er om hem heen gebeurt. Dat vind ik indrukwekkend. Hij zal je altijd vertellen hoe het zit. Als je een fout maakt, heb je een fout gemaakt.”

“Hij waardeert als je dan op hem afstapt en zegt dat je een fout hebt gemaakt, het liefst zonder er een heel verhaal om heen te hangen.  Ik ben zo opgegroeid ook, hij lijkt wat dat betreft wel op mijn vader, die is net zo. Misschien nog wel erger. Het is goed om zulke mensen in de leiding van het team te hebben. ”

Kvyat imiteert Marko feilloos
Daniil Kvyat heeft uiteraard de meest wispelturige relatie met Marko. Kvyat vocht zich omhoog naar een Red Bull-stoeltje maar werd in 2016 weer gedegradeerd naar Toro Rosso ten faveure van Verstappen om uiteindelijk daar ook zijn stoeltje te verliezen – en dit jaar plots weer terug te krijgen. Kvyat: “Helmut is een speciaal persoon, ondanks alles. Dankzij hem zijn we wie we zijn. Ik waardeer hem enorm, door hem ben ik hier uiteindelijk.”

Lees ook: Kvyat verrast met podium na bizarre race: ‘Het was een echte rollercoaster’

“En ja, hij belt weleens. Ik kan me een telefoontje herinneren na een BMW-test, het was mijn eerste test in de regen en ik was misschien 2 of 3 seconden te langzaam. Toen belde hij: ‘Ik hoorde dat je vrij waardeloos in de regen was!’ En toen hing hij weer op.” Opvallend: de imitatie die Kvyat is heel treffend, merken ook Verstappen en Vettel op. “Heel veel oefening, in mijn hoofd. Hij is hard voor je maar hij heeft wel vaak gelijk. Dat is soms moeilijk te accepteren in het begin, maar je wordt er alleen maar beter van. En je krijgt de kans van hem als je het verdient. ”

Foto: Motorsport Images