Over een kleine drie weken rijdt Max Verstappen bij de prestigieuze Macau Grand Prix zijn laatste Formule 3-race voor hij de overstap naar de Formule 1 maakt. De race is geen verplicht onderdeel van Verstappens programma, maar toch rijdt hij hem maar al te graag.

“Het was altijd al het plan om in Macau te rijden”, zegt Verstappen tegen Autosport. “Door de Formule 3 ben ik nu in de Formule 1 terecht gekomen, dus dan is het wel zo leuk om het seizoen helemaal af te maken. Red Bul zegt daarnaast dat ik er wat van kan leren om op een circuit te rijden waar de vangrails zo dichtbij staan.”

De prestige van de Formule 3-race in de voormalige Portugese kolonie speelt uiteraard ook een rol in Verstappens beslissing deel te nemen. Tal van bekende coureurs schreven de wedstrijd in het verleden op hun naam, zoals Ayrton Senna (1983), Michael Schumacher (1990), David Coulthard (1991) en Ralf Schumacher (1995). Daar wil de jonge Nederlander zich maar wat graag bij voegen: “Als ik het nu niet doe, krijg ik misschien wel nooit meer de kans om in Macau te racen.”

Hoewel Verstappen al eens in Macau gereden heeft in een kart, kent hij het Grand Prix-circuit alleen nog maar van videobeelden en uit de simulator van Red Bull. “Het is belangrijk om op de baan te blijven en gewoon zoveel mogelijk rondjes te rijden. Het is leuk om het circuit te rijden in de sim, maar in het echt is het altijd anders”, vertelt de coureur. Voordat Verstappen in Macau de baan op gaat, heeft hij er alweer twee vrije trainingen in de Formule 1 op zitten. “Dat helpt misschien ook wel. Als je dan weer Formule 3 rijdt, gaat alles langzamer en heb je meer tijd om te reageren.”

Verstappens team Van Amersfoort Racing was in 2012 voor het laatst van de partij in Macau. Toen was de renstal niet heel fortuinlijk: rijders Dennis van de Laar en Lucas Auer crashten allebei uit de race. “Het team heeft straks ook een hoop te leren”, concludeert Verstappen. Maar hij heeft er vertrouwen in dat Van Amersfoort hem een competitieve auto kan bieden: “Tot nu toe hebben we het goed op kunnen nemen tegen onze ervaren rivalen van Prema en Carlin, en we zijn altijd snel op stratencircuits.”