*

Verstappen: ‘Zou nooit overstappen zonder gelijke status’

Daan de Geus

Daan de Geus

1 jaar geleden

Verstappen: ‘Zou nooit overstappen zonder gelijke status’
Sutton Images

Max Verstappen denkt dat zijn teambaas Christian Horner een punt heeft met zijn opmerking dat er bij Red Bull voor hem een kans ligt het team om zich heen te bouwen, met Lewis Hamilton en Sebastian Vettel ‘op hun plek’ bij Mercedes en Ferrari. Overstappen zonder gelijke status zou Verstappen namelijk nooit doen.

“Absoluut”, antwoordt Verstappen op de vraag tijdens de Nederlandse mediaronde of dit betekent dat er voor langere tijd, in potentie, een goede opzet voor hem mogelijk is bij Red Bull. “Het klikt sowieso goed met het team. Ik kan met iedereen goed overweg, wat denk ik heel belangrijk is.”

Verstappen denkt dus dat het ‘hier wel kan, op een gegeven moment’, een team om zich heen bouwen. In die zin zit hij wellicht in een andere situatie dan zijn teamgenoot Daniel Ricciardo, zo geeft hij aan: “Daniel is 28, die wil op een gegeven moment denk ik ook races en kampioenschappen winnen. Hij zit ook al een tijdje bij Red Bull, dus wie weet wat hij na volgend jaar gaat doen?”

Een goed stel: Horner zou Verstappen en Ricciardo graag lange tijd bij Red Bull houden.

Ricciardo’s contract loopt eind 2018 namelijk af. Red Bull-topman Helmut Marko heeft al aangegeven dat de Australiër dan op de markt komt, al heeft Horner ook al gezegd graag met Ricciardo én Verstappen door te willen. De twee worden al geruime tijd in verband gebracht met mogelijke moves naar Mercedes of Ferrari, al zijn dat twee teams die volgens Verstappen nu al om andere coureurs heen gebouwd zijn.

“Lewis zit goed op z’n plek bij Mercedes en Sebastian bij Ferrari. Om daar als nummer één binnen te komen, is niet zo heel makkelijk.” Is dat wat Verstappen wil, indien hij in de toekomst overstapt, als onbetwiste nummer één elders instappen? “Ik wil in ieder geval zeker niet als nummer twee ergens heen”, stelt hij glashelder. “Je moet in de eerste plaats gelijk zijn en zeker niet de nummer twee, dan stop ik er nog liever mee.”

Met Hamilton en Vettel ‘op hun plek’ is het ook de vraag of ze wel op iemand als Verstappen zitten te wachten. Het antwoord daarop weet hijzelf wel: “Nee, tuurlijk niet, tuurlijk niet. Dat zou ik ook niet doen. Maar op een gegeven moment heb je geen keus, hè? Als het team beslist: die rijder komt naast je, dan is het een ander verhaal. Dan moet een team wel echt willen, het hangt af van hoe graag ze die andere rijder willen.”

Toch weet Verstappen dat het ook flink fout kan gaan, met twee nummers één in één team. “Bij McLaren is het ook flink fout gegaan met Lewis en Fernando Alonso in 2007. Ik weet niet of het werkt en ik weet niet of het kan. Bij Ferrari denk ik sowieso niet”, zegt hij met een lach. “Maar het is niet aan mij.”

In zekere zin onderstrepen dit soort gesprekken en gedachten, hoe theoretisch ook, de luxepositie waarin Verstappen zit, zo weet hij ook zelf. “Ja, je creëert ook een luxepositie als je het goed doet op het circuit. Dan maakt het niet uit waar je zit. Als je goed je best doet en resultaat scoort dat je wil scoren, zit je overal goed.”