Sebastian Vettel was tijdens de Grand Prix van Oostenrijk niet te spreken over de actie van Pierre Gasly, die de Duitser in de rondte tikte. Op de boordradio maakte Vettel zijn onvrede duidelijk: “Wat is er mis met deze mensen?”

Vettel zat in de aanval bij Pierre Gasly en na een goede exit en met wat behulp van de DRS kon hij zijn Aston Martin aan de buitenzijde van bocht 4 zetten. De Duitser had genoeg ruimte gelaten, maar Gasly kwam van de binnenkant meer naar buiten en tikte Vettel achterstevoren. Het kostte hem veel tijd, maar hij kon zijn weg wel vervolgen.

Blij met die actie van zijn Franse collega is hij niet. “Hij moet die bocht geven, ik zat er met mijn neus voor”, klinkt de geïrriteerde Vettel op de boordradio na het incident met Gasly. Het volgt nadat hij op zaterdag in de sprintrace ook al van de baan getikt werd, toen door Alexander Albon. “Wat is er mis met deze mensen? Man, man, man… Kan ik een race zonder deze clowns hebben?”, vraagt hij zich vervolgens af.

Lees ook: Vettel stormt uit briefing F1-coureurs: 25.000 euro boete

Vettel komt uiteindelijk als vijftiende over de streep, maar dat wordt na het vallen van de finishvlag toch nog de zeventiende. De viervoudig wereldkampioen krijgt namelijk een tijdstraf van vijf seconden voor het overschrijden van de track limits. Maar dat deert hem al niet meer. “Ik heb geen waarschuwing gekregen”, zegt Vettel tegen Sky Sports F1. “Er zijn drie strikes, dat is wat mij werd verteld tot de laatste ronde en dan gaat het ineens naar vijf, dat is een beetje vreemd.”

Bij dat interview viel op dat Vettel wat zwarte vegen op zijn gezicht had. “Dat is iets waar de Formule 1 aan moet werken”, wijst hij naar het ontwerp van de brake ducts als schuldige hiervoor. “De vooras blaast al het remstof in ons gezicht en dat is niet goed. Koolstof is niet goed en gezond om in te ademen. Ik hoop dat de FIA dit heel snel onderzoekt, want het is zinloos en gemakkelijk te veranderen”, aldus Vettel.