Sebastian Vettel is er ondertussen aardig aan gewend vanaf polepostion te vertrekken, maar op Monza had hij er niet op gerekend. En zeker niet met zo’n groot verschil.

Vettel had meer tegenstand verwacht, met name van McLaren. “Ik dacht dat het veel dichter op elkaar zou zitten”, aldus de Duitser. “Daarom plakte ik er in een mijn eerste run nog een snelle ronde aan vast. Helaas maakte ik een foutje, waardoor ik die moest afbreken. Daarna hebben we alles gericht op de laatste run.”

En tot zijn eigen verbazing leverde dat hem opnieuw een poleposition op. “De laatste jaren lag dit circuit ons niet echt”, vertelt Vettel. “Maar vandaag was de balans perfect. Zelfs al rijden we met minder downforce dan bijvoorbeeld McLaren. Bovendien hebben we ons grotendeels op de race-afstelling gericht. Maar alles viel op zijn plaats.”

Daardoor behaalde Vettel zijn tiende polepostion van het seizoen, en de vijfentwintigste uit zijn carrière. De Red Bull-rijder is bovendien de eerste coureur sinds Ayrton Senna die in twee seizoenen tien keer van pole is vertrokken.